Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Már biztos Giorgia Meloni olaszországi győzelme

Létrehozva:

Az első exit pollok szerint akár 45-47 százalékot is elérhetett a jobboldali pártszövetség az olaszországi választásokon, jgy a törvényhozás mindkét kamarájátban kényelmes többségük lehet. Az Olaszország Testvérei szélsőjobboldali párt elnöke, Giorgia Meloni kaphat kormányalakítási megbízást.

Az olasz jobboldal az exit pollok előrejelzései szerint mind az alsóházban, mind pedig a szenátusban kényelmes többséget szerzett Rómában a 2022. szeptember 22-25-i választásokon. Az adatok szerint a Giorgia Meloni-féle Olaszország Testvérei, a Matteo Salvini által vezetett Liga és Silvio Berlusconi Forza Italia! pártja által alkotott jobboldali blokk akár 45 százalékot is szerezhetett.

Mögöttük messze lemaradva a második a most Enrico Letta volt miniszterelnökkel induló balközép csoportosulás, akik még a 30 százalékot sem érhették el, maximum 29 százalékos szavazati arányra mérte őket az exit poll. A harmadik erő, a meglepetésre 2017-es támogató kicsit több mint felét megőrző Öt Csillag Mozgalom, amely most volt miniszterelnöke, Giuseppe Conte vezetésével kampányolt.

Meloni a választási győzelmet vasárnap esti kampánygyűlésén már tényként kezelte. Beszédében az eredményvárót az büszkeség éjjelének nevezte, de hangsúlyozta, ez nem a vég, hanem a kezdet, és mostantól „óriási felelősségükre” fognak koncentrálni.

Meloni választási kampányában ígéretet tett az LMBT-közösség olaszországi visszaszorítására és keményebb fellépést ígért a menekültekkel szemben is. Igaz, a Liga-vezér Matteo Salvinivel, vagy Silvio Berlusconival ellentétben Meloni nem védelmezte meg Putyint és Oroszországot az ukrajnai háború elindítása után, de neki is a két másik pártvezetővel kell majd megegyeznie a kormány megalakításában.

Legnépszerűbb cikkeink