Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Falfestménnyel tiltakoznak az olasz tanárnő megbilincselése ellen Rómában

Létrehozva:

Felháborította az olasz közvéleményt, hogy megbilincselve, megalázó körülmények között mutatták Ilaria Salis olasz tanárnőt a budapesti antifa-per tárgyalásán. Az olasz politikusok után most a művészek kezdtek el tiltakozni.

Láncait letépő mártírként festette meg a római magyar nagykövetség közelében egy olasz street art művész, Laika Ilaria Salist, a magyarországi antifa-per olasz vádlottját – vette észre a hvg.hu a Sky News olasz kiadásában.

„Salist 11 hónapja tartják fogva Magyarországon, embertelen körülmények között. A bírósági tárgyalóteremben készült képek olyanok, mintha Teheránból származnak, nem pedig egy uniós országból”

– fogalmazott Laika, akinek műve keddről szerdára virradó éjszaka jelent meg Rómában, a magyar nagykövetség mellett található kereszteződés egyik épületén. Hozzátette, hogy művészként és aktivistaként is büszkén támogatja a Magyarországon bebörtönzött nőt, mert „az Európát sújtó fekete hullámot meg kell állítani”.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Laika (@laika1954) által megosztott bejegyzés

Az olasz kormány sem ment el szó nélkül a budapesti antifa-per mellett

Mint arról korábban beszámoltunk: politikai oldaltól függetlenül óriási felháborodást okozott Olaszországban, hogy a magyar hatóságok hogyan bánnak az antifa-per elsőrendű olasz vádlottjával, a 39 éves milánói anarchista tanárnővel.

Az olasz közvéleményt ugyanis sokkolta a látvány, hogy Iaria Salist összebilincselt végtagokkal, vezetőláncon hozták be a tárgyalóterembe, hogy a tárgyalás 3,5 óráját végig megláncolva töltse.

Egy Carmen Giorgio nevű olasz nő, aki három hónapig volt Ilaria Salis cellatársa Budapesten, korábban részletes nyilatkozatot adott az olasz Repubblicának arról, hogy milyen megalázó, embertelen körülmények között tartották fogva őket. Poloskainvázióról, állati mocsokról, elviselhetetlen zsúfoltságról, kevés és borzalmas táplálékról, minimális tisztálkodási lehetőségekről és a fogvatartottakat durván kezelő börtönőrökről mesélt.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter behívatta a római magyar nagykövetet annak a 39 éves olasz antifasiszta nőnek, Iaria Salisnak az ügyében, akit szélsőjobboldaliak elleni támadásokkal vádolnak. A magyarországi olasz nagykövet pedig találkozót kért a budapesti hatóságoktól.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pedig telefonon egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel még az EU Tanács február 1-jei rendkívüli ülése előtt.

Ignazio La Russa, az olasz szenátus elnöke pedig úgy nyilatkozott, hogy

„A mi törvényeink tiltják, hogy a fogvatartottat bilincsben és megalázó körülmények között mutassák, míg Magyarországon ez nem történt meg. Ez ügyben úgy gondolom, hogy helyes beavatkozni.”

(Kiemelt képünk: Ilaria Salis megbilincselése ellen tiltakozó fafestmény Rómában, a magyar nagykövetség közelében. Fotó: laika1954 Isntagram)

Legnépszerűbb cikkeink