Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Infantino nem mond le a kétévenkénti vb-ről

Létrehozva:

A LEGUTÓBB GYŐZTES FRANCIAORSZÁG A TRÓFEÁVAL | FOTÓ: FRANCK FIFE – AFP

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség 72., dohai kongresszusán Gianni Infantino elnök megnyitójában kijelentette, hogy bár megvalósíthatónak tartja, a FIFA nem javasolta a kétévenkénti világbajnokságok megrendezését. Úgy tűnik viszont, hogy az olasz-svájci sportvezető nem tett le a tervről.

„Egyértelmű, hogy a FIFA nem javasolta a kétévenkénti vb-rendezést. A kongresszus kérte, hogy tanulmány készüljön annak megvalósíthatóságáról, de a FIFA nem javasolt semmit. A tanulmány készítői jutottak arra a következtetésre, hogy mindez életképes lehet, bizonyos hatásokkal és következményekkel” – mondta Infantino, akinek májusban a FIFA 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie forradalmi tervével kapcsolatosan a szakmai tanulmány elkészítéséhez.

Az elképzelés azonnal éles ellenkezést váltott ki: bírálta a tervet az európai (UEFA), valamint a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetség, továbbá az ezekben a klubok, játékosok és szurkolói csoportosulások is. A Magyar Labdarúgó Szövetség jelezte, hogy az UEFA-t támogatja a vb-rendezés kérdésében. Az ügyben már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is hangot adott aggodalmának.

A FIFA-elnök csütörtökön azt is elmondta, hogy most a következő szakaszhoz értek, amely az egyeztetések, a viták, majd a kompromisszumok és a megállapodások ideje, beszélni kell a szövetségekkel, a ligákkal és a játékosokkal is. Infantino azt kérte az érintettektől, hogy végül „mindenki számára előnyös” megállapodás alakuljon ki. Eszerint tehát Infantino nem mondott le teljesen tervéről.

„Az a legfontosabb ebben a kérdésben, hogy a világ futballját mindenhol ismét napirendre vettük” – mondta, és azt is bejelentette, hogy újra (már harmadik alkalommal) pályázik az elnöki tisztségre.

Tavaly szeptemberben a FIFA technikai bizottsága dohai ülését követően jelezte: támogatja, hogy 2026-tól kétévente rendezzenek világbajnokságokat az eddig szokásos négyéves ciklus helyett. A francia Arsene Wenger által vezetett technikai bizottságnak több korábbi klasszis labdarúgó is tagja.

Ha a világbajnokságokat kétévente rendeznék, akkor minden negyedik évben ugyanazon a nyáron lenne a labdarúgó világbajnokság, az Európa-bajnokság és az olimpia is.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink