Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Újabb meccs, újabb balhé – megint vizsgálódik a FIFA

Létrehozva:

Fotó: EPA / Facundo Arrizabalaga

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vizsgálja az angol-magyar és az albán-lengyel világbajnoki selejtezőmérkőzéseken történt rendbontásokat.

A Wembley Stadionban nem sokkal a kezdés után verekedés tört ki a vendégszektorban a szurkolók és a rendőrök között. A rendőrség közleménye szerint akkor robbant ki a „kisebb rendbontás”, amikor a hatóság emberei behatoltak a szektorba, hogy előállítsanak egy drukkert, aki rasszista jelzőkkel szidalmazott egy rendezőt. A rend rövid idő belül helyre állt – írja az MTI.

„A FIFA jelenleg elemzi a kedd esti találkozók jelentéseit, hogy az alapján hozza meg a megfelelő intézkedéseket. A FIFA határozottan elítéli az Anglia-Magyarország és az Albánia-Lengyelország mérkőzésen történteket, mert továbbra is elutasítja az erőszak és a megkülönböztetés minden formáját” – áll a FIFA szerdai közleményében, amely leszögezte, zérótoleranciát alkalmaz az ilyen „irtózatos viselkedéssel” szemben.

A magyarokat szeptemberben két zárt kapus mérkőzéssel büntette a FIFA az angolok elleni rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt, de a büntetés felének végrehajtását felfüggesztette.

Mint emlékezetes, a magyar drukkerek egy csoportja gúnyosan adott hangot a nemtetszésének, amikor a szeptember 2-i, 4-0-s vendégsikerrel zárult mérkőzésen az angol játékosok rasszizmus ellenes gesztusként féltérdre ereszkedtek a kezdés előtt, majd a gólok után műanyag poharakat és egyéb tárgyakat dobáltak a pályára, illetve rasszista rigmusokat énekeltek.

Az angol szövetség (FA) a találkozó másnapján a FIFA-hoz fordult a rendkívül kiábrándítónak nevezett rasszista megnyilvánulások kivizsgálása miatt. A brit ITV és a Sky Sports televíziók riporterei azt állították, láttak és hallottak olyan magyar szurkolókat, akik majomhangok utánzásával gúnyolták a színesbőrű Raheem Sterlinget és Jude Bellinghamet, sőt a Sky Sports felvételeket is mutatott az egyik ilyen nézőről.

Az ügyből kisebb nemzetközi botrány lett, ugyanis még Boris Johnson brit miniszterelnök se állhatta meg szó nélkül. A közösségi oldalán azt írta: „teljesen elfogadhatatlan, hogy az angol játékosoknak rasszista inzultusokat kellett elszenvedniük Magyarországon”. A kormányfő is felszólította a FIFA-t, hogy „tegyen határozott lépéseket a felelősökkel szemben annak érdekében, hogy ezt a fajta gyalázatos magatartást végleg kiirtsák a sportágból”.

Amennyiben most is elmarasztaló ítélet születik, könnyen életbe léphet a második találkozóra vonatkozó büntetés. Az első zárt kapus meccsét már lejátszotta a magyar csapat, ugyanis múlt szombaton üres lelátók előtt fogadta Albániát.

Legnépszerűbb cikkeink