Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A szünet 25 percesre növeléséről és az azokba beillesztett félidei show-műsorok lehetőségéről is tárgyal a labdarúgás szabályalkotó testülete

Létrehozva:

Shakira és Jennifer Lopez a Super Bowl félidejében a Miami Gardens-i Hard Rock Stadionban 2020. február 2-án. | Fotó: MTI/EPA / Larry W. Smith

A szakértői testület hó végi tanácskozásán téma lesz az ideiglenes csere lehetősége fejsérülések esetén, valamint a lesszabály felülvizsgálata is.

A dél-amerikai sportági konföderáció (CONMEBOL) múlt hónapban tett javaslata alapján az olyan kupadöntőkben, mint például a Libertadores-kupa fináléja, működőképes lenne a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjéhez, a Super Bowlhoz hasonló szórakoztató show-műsor. Ehhez azonban a jelenlegi szabályozás értelmében 15 percet nem meghaladó pihenőidő megtoldására lenne szükség, ennek lehetőségét napirendre tűzi az IFAB október végi ülésén – írja az MTI.

A nemzetközi szövetség (FIFA) javaslatát 2009-ben visszautasította a testület: akkor a szünet időtartamának növelését 15 percesről 20 percesre azzal indokolta a FIFA, hogy az öltöző elérése a pályáról a korábbinál hosszabb időt vesz igénybe.

A szakértői testület hó végi tanácskozásán téma lesz az ideiglenes csere lehetősége fejsérülések esetén, valamint a lesszabály felülvizsgálata is.

Korábban a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség azzal hívta fel magára a világsajtó figyelmét, hogy az eddig megszokott négy helyett kétévente rendezne világbajnokságot. Májusban a nemzeti szövetségek 166:22 arányban szavazták meg a szervezet erről szóló indítványát.

A FIFA korábban több lépcsőben bővítette legrangosabb tornája létszámát, amelyen 2026-ban a férfiaknál 48, a nőknél 2023-tól 32 együttes szerepel majd. A lebonyolítási rendszert – a négyévenkénti rendezést – ugyanakkor az első, 1930-as torna óta nem bolygatta a FIFA, mivel a versenynaptár így is teljesen telített az olimpia, a kontinentális viadalok, a selejtezők, illetve a hazai és nemzetközi kupasorozatok miatt.

Gianni Infantino elnök ugyanakkor tavasszal azt mondta, 2024 után a versenynaptár teljes körű újragondolására lesz szükség annak érdekében, hogy a labdarúgás igazán globális legyen. Meglátása szerint ehhez teljesen új fejezetet kell nyitni és emiatt is vizsgálja a FIFA egy esetleges évenként megrendezésre kerülő junior-világbajnokság bevezetését is.

Legnépszerűbb cikkeink