Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Sanghaj: se ki, se be

Létrehozva:

VÉDŐRUHÁS EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SANGHAJBAN | FOTÓ: HECTOR RETAMAL – AFP

Mától két szakaszban lezárják a várost, és felfüggesztik a tömegközlekedést a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében Sanghajban, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett – közölték a kínai hatóságok vasárnap este.

Hétfőn a város keleti felében található lakónegyedeket zárták le öt napra, és megkezdték az ott lakók tesztelését. A város nyugati felét péntektől kezdve érintik majd hasonló intézkedések. Az ötnapos lezárás idejére az érintett területeken élők nem hagyhatják el otthonukat, a szükséges használati cikkeket és élelmiszereket pedig kizárólag házhoz szállítás útján szerezhetik be. A kiszállításokat kontaktmentes módon oldják meg.

Az éppen lezárt városrészben található cégeket arra szólítottak fel, hogy vagy folytassák a tevékenységüket átmenetileg zárt rendszerben, vagy, ha az nem működik, akkor otthoni munkavégzéssel. 

Március eleje óta Sanghajban 12 513 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A csaknem 25 millió lakosú városban vasárnap 50 Covid-megbetegedést és 3450 tünetmentes fertőzöttet regisztráltak, ami a legnagyobb napi esetszám volt a járvány kezdete óta.

Sanghaj a megbetegedések és a tünetmentes fertőzöttek összesített napi adatát tekintve megelőzte a kínai szárazföldön jelenleg végigsöprő járványhullámban eddig legsúlyosabban érintett Csilin tartományt. A március eleje óta kialakult járványhullámot a koronavírus omikron BA.2 altípusának terjedése okozza, ezt a variánst az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívül fertőzőnek nevezte.

Euronews / PH

Legnépszerűbb cikkeink