Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Teljes gőzzel folyik a munka a leégett székesegyházban

Létrehozva:

A PÁRIZSI NOTRE-DAME SZÉKESEGYHÁZ MADÁRTÁVLATBÓL | FOTÓ: BERTRAND GUAY – AFP

Megkezdődött a Notre-Dame nagyorgonájának teljeskörű restaurálása, így a székesegyház újjáépítése után a hangszer teljes pompájában kerülhet majd eredeti helyére. Az eddigi újjáépítési munkálatok során váratlan régészeti leletek is előkerültek az épületből.

Három évvel a nagy tűzvész után megkezdődött a párizsi Notre-Dame székesegyház nagyorgonájának teljeskörű restaurálása.

A tizenkilenc szélláda helyreállítása már folyik egy vidéki műhelyben, egy másik helyen a hangszer nyolcezer sípját tisztítják meg a tűzvész következtében rárakódott mérgező anyagoktól – közölte a 2019 áprilisában leégett székesegyház újjáépítéséért felelős állami szervezet. Később restaurálják az orgona többi részét is, a nyáron például a négy nagy fújtatót újítják fel.

A nagyorgonát megkímélték a lángok, sőt az oltási munkák sem okoztak benne károkat, azonban a tűz következtében vastag ólompor rakódott rá. A tűzvész után teljesen szétszedték a hangszert, amely a restaurálás után régi pompájában tér vissza a Notre-Dame-ba, ahol 1733-ban játszottak rajta először.

A 12. századra visszanyúló világhírű párizsi székesegyház újjáépítésére 844 millió euró (313 milliárd forint) adomány gyűlt össze 340 ezer adakozótól a világ 150 országából.

Az újjáépítés alatt végzett régészeti vizsgálatok során több, eddig ismeretlen sírt fedeztek fel a templomban, köztük egy teljesen ép ólomszarkofágot, amelyben feltehetően egy 14. századi „magas méltóságot” helyeztek örök nyugalomra.

A sírokat a főhajó és a kereszthajó találkozásánál találták. Emellett a jelenlegi padozat alatt felfedeztek egy gödröt is, amelyben színes szobrokat ástak el. Ezek részei voltak a régi szentélyrácsnak, amely 1230-ban épült és a 18. század elején pusztult el. A rács egyes részeit már a 19. században, a templomtorony csúcsának építése közben megtalálták, ezek jelenleg a Louvre-ban láthatók.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink