Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Orbán: Nyolcvanezer lesz a nyugdíjprémium

Létrehozva:

„Nyugdíjprémiumot fogunk fizetni novemberben, ennek összege nyolcvanezer forint lesz” – jelentette be a miniszterelnök az állami rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel. 

Azt is hangsúlyozta, hogy 435 000 ember ennél kevesebbet kapna, a gazdaság teljesítményéből ítélve a kormány mégis úgy látja, mindenkinek ki lehet fizetni ezt az összeget. Sőt néhány nyugdíjas százezer forint feletti kiegészítést is kaphat.

A tizenharmadik havi nyugdíjjal kapcsolatban Orbán Viktor közölte, hogy a kormány a gazdasági növekedés függvényében kétheti plusz nyugdíjat mindenképpen vissza tud adni az év elején, de lehetséges, hogy egy egész havi nyugdíjat visszakapnak majd az érintettek.

A kormányfő a jelenlegi európai energetikai helyzetre utalva. Kiemelte, Oroszországgal sikerült egy alacsonyabb árú szerződést kötni a következő tizenöt évre, mint korábban, és ez biztosítja majd a magyar embereknek az alacsony árakat.

Arról is beszélt, hogy Ukrajna kritikával illette a megállapodást. A miniszterelnök szerint azonban „gázügyben nem az ő érdekeikhez, hanem a magyar emberekhez kell igazodni”. Orbán Viktor szerint a megnövekedett migrációs nyomás miatt szükség van jól képzett magyar hadseregre. Arra a kérdésre, hogy Brüsszel milyen mértékben támogatja a magyar határvédelmet, Orbán Viktor közölte, hogy „abból a támogatásából védeni nem lehet, felügyelni is nehezen”. Véleménye szerint ha más országok kapnak tisztességes támogatást, akkor a méltányos eljárás miatt Magyarországnak is meg kell kapnia, ami megilleti. 

A miniszterelnök röviden a járványhelyzetről és annak kezeléséről is beszélt. Továbbra is az oltást szorgalmazza, mondván „nem az oltás a kockázat, hanem az oltatlanság”. Kiemelte, a kormány egész nyáron készült a negyedik hullámra. Szerinte az ország kórházai és szakemberei fel vannak készülve. A korlátozásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy azok nem működnek, az egyetlen fegyver az oltás. Ennek tükrében valószínűleg a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek nem kell a jövőben komolyabb korlátozásokra számítaniuk. 

168.hu/ph

(Kiemelt kép: BENKO VIVIEN CHER – MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA-MTI)

Legnépszerűbb cikkeink