Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egy név, ami sérti Afrikát?

Létrehozva:

„A WHO együttműködik partnerekkel és szakértőkkel a világ minden részéről annak érdekében, hogy megváltoztassa a majomhimlő vírusának, kládjainak és az általa okozott megbetegedés elnevezését” – ezt Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója jelentette be, miután több mint harminc tudós aláírt egy dokumentumot, ami szerint sürgős szükség van a vírus megkülönböztetéstől és megbélyegzéstől mentes elnevezésére, mert így a média a jelenlegi majomhimlős eseteket Afrikához próbálja kötni. 

Az átnevezés kérdéskörében villámsebesen előkerült a rasszizmus, mint hivatkozási alap, amitől néha már sikítófrászt kap az ember, főleg, ha a WHO első embere hivatkozik rá. Mert ugyan, milyen rasszizmusról árulkodik a majomhimlő neve? Nem tudom elképzelni – tényleg nem – hogy a WHO főigazgatója egyes afrikai emberekre, mint majmokra tekint. Ha viszont ténylegesen a majmok miatt gondolja Afrikához köthetőnek a majomhimlő nevét, akkor nagyon elszomorító, hogy nincs tisztában azzal: majmok bizony Ázsiában, Dél- és Közép-Amerikában, de még a Európában, a gibraltári sziklán is élnek.

Nem beszélve arról, hogy, ha már rasszizmus, akkor sürgősen el kell gondolkozni mondjuk a sárgaláz nevéről is, amely szintén sérthet egyes embercsoportokat. (Ha már itt tartunk, a magyar elnevezésekben is kereshetünk ezt-azt, és azonnal át kell nevezni a fekete himlőt, és a pásztorokat hátrányosan érintő bárányhimlő elnevezéssel is ideje lenne kezdeni valamit.)

Visszatérve a majomhimlőhöz: az a cél, hogy egy afrikai eredetű betegséget ne kössenek Afrikához,  több mint nevetséges, ezt pedig rasszizmussal indokolni egyenesen visszataszító. Tudjuk persze, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz minden lehetséges módon elsősorban Afrika, azon belül pedig sokszor a szűkebb pátriájához tartozó tigréiek érdekeit képviseli, akár az észszerűséggel szemben is – ezt többször megvillantotta a koronavírus-világjárvány idején. Egyetlen kérdés marad csak: az átnevezés valóban Afrika érdeke – én nem hiszem – vagy csupán a WHO-főigazgató és az említett dokumentum aláíróinak agyszüleménye?

Bár tulajdonképpen mindegy: ízlelgessük akkor a majomhimlő társadalmilag elfogadható nevét: MPV. Már, ha ez nem zavar senkit.

Legnépszerűbb cikkeink