Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Omikron variáns: Karikó optimista, a WHO óvatos

Létrehozva:

Fotó: MTI / Rosta Tibor

Az új mutáció gyorsabban terjed, a betegek száma nem lett súlyosabb.

„Ha valóban úgy van, hogy kiszorítja az omikron a deltát, mert ragályosabb, de nem okoz súlyos betegséget, akkor nem kell aggódnunk, én nagyon optimista vagyok” – jelentette ki Karikó Katalin, a Pfizer-BioNTech mRNS-vakcinájának kifejlesztője a Kossuth rádióban.

Hogy a köznyelvben korábban szupermtánsként és szupervariánsként is emlegetett új mutáció, az omikron ellen mennyire hatékonyak a jelenlegi oltások, azt a kutató szerint még nem tudják megállapítani, ami azért is érdekes, mert a Pfizer már tett hivatalos bejelentést ezzel kapcsolatban.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy az omikron sokkal gyorsabban terjed, mint elődei, ám Karikó Katalin rámutatott, hogy a betegek száma nem lett súlyosabb, és ha ez valóban így van, elérhető lehet a nyájimmunitás.

Az pedig biztos, hogy az új mutáció gyorsan terjed. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az gészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója tegnapi genfi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy  már ötvenhét országban mutatták ki az omikron-változatot.

Mint mondta, gyorsan növekszik az omikronnal fertőzöttek száma Dél-Afrikában, ahol ezt a változatot első alkalommal kimutatták. Ugyanakkor hozzátette, hogy korai lenne még megmondani, hogy a koronavírus B.1.1.529 jelű variánsa a világ más térségeiben is hasonlóan fog-e terjedni. „Dél-Afrikában gyorsan gyarapodnak az omikronos esetek, de a mutánst akkor fedezték fel, amikor a delta variáns terjedése éppen alacsony volt, így nem volt vetélytársa” – mondta Gebrejeszusz, hangsúlyozva, hogy óvatosan kell kezelni azokat az előzetes értesüléseket, amelyek arra utalnak, hogy az omikron variáns enyhébb tüneteket okoz Dél-Afrikában. 

A főigazgató felszólította a nemzetközi közösséget, hogy vegye komolyan a koronavírus terjedésének megfékezését szolgáló intézkedéseket, és mindenhol gyorsítsák fel az oltási kampányokat.

„Túl késő lesz, ha az államok megvárják, míg megtelnek a kórházak” – figyelmeztetett.

Infostart / MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink