Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Tagjelöltség, jogsértések, nyúlpestis

Létrehozva:

Az orosz agresszió végül már nem csak Ukrajna, hanem Moldova uniós tagjelöltségéhez is vezethet; újabb jelentés született a mariupoli orosz jogsértésekről; nyúlpestis terjed a Donyec-medencében. Háborús hírek.

Franciaország, Németország, Olaszország és Románia vezetői támogatják, hogy Ukrajna mielőbb tagjelölti státust kapjon az Európai Unióban – jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő Kijevben. A francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, Mario Draghi olasz kormányfő és Klaus Iohannis román elnök csütörtökön közösen folytattak megbeszélést Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. Macron a reményét fejezte ki, hogy Ukrajna tagjelöltségét az Európai Tanács egyhangúlag támogatni fogja, Scholz pedig a francia elnök által elmondottakat megtoldotta azzal, hogy Németország a Moldovai Köztársaságot is szívesen látná tagjelölti státuszban.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete a világszervezet Biztonsági Tanácsában válaszképpen kijelentette, hogy nem szolgálja Oroszország érdekét Ukrajna lehetséges felvétele az Európai Unióba, és Moszkva a továbbiakban olyan országokkal és szervezetekkel fogja fejleszteni kapcsolatait, amelyek önállóak és nem félnek kiállni saját érdekeikért – és szerinte az Európai Unió már nem tartozik ehhez a körhöz.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén viszont Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa beszélt arról, súlyos emberi jogi jogsértéseket követhettek el Mariupol ostroma során az orosz csapatok: eddig 1348 polgári személy, köztük hetven gyerek halálát tudták megerősíteni a városban, ezeket a haláleseteket a friss jelentés szerint bombázások, harckocsi- és tüzérségi támadások, valamint az utcai harcokban használt könnyűfegyverek idézték elő.

A háború egyik – más országokat is érintő – veszélye az esetleges járványok terjedése. Jelentések szerin a Donyec-medencében a katonák és a lakosság körében nyúlpestis ütötte fel a fejét. Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegyi és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka a fertőzéssel kapcsolatban arra célozgatott, hogy az Egyesült Államok, illetve a NATO keze lehet a fertőzésben. A nyúlpestis antibiotikummal kezelhető betegség, azonban kezelés nélkül szövődményei akár 5 százalékos halálozási aránnyal járhatnak. 

Legnépszerűbb cikkeink