Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Mint a cigi, úgy öl a szmog

Létrehozva:

Több mint két évvel rövidíti le az emberek életét a légszennyezettség jelenlegi szintje egy friss kutatás szerint. Pusztító hatása a dohányzáséhoz mérhető.

A Föld lakosságának több mint 97 százaléka olyan helyen él, ahol a levegő szennyezettsége meghaladja a biztonságosnak ítélt határértékeket, derül ki a Chicagói Egyetem Energiapolitikai Intézete (EPIC) legfrissebb Levegőminőségi Indexéből. A kutatók műholdakkal figyelik a levegő szállópor-szennyezettségét, a szálló por 2,5 mikronnál kisebb, a tüdőre és az egész szervezetre nézve veszélyes részecskéinek (pm2,5) sűrűségét.

A kutatás szerint globálisan 2,2 évvel hosszabbodna meg az emberek élete, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának megfelelően világszerte 5 mikrogramm alá lehetne csökkenteni a levegő köbméterenkénti pm2,5-tartalmát. A légszennyezettség továbbra is elhanyagolt közegészségügyi problémának számít, nem szánnak elég pénzt az ellene való küzdelemre, a szerzők most e kutatásukkal is felhívják a figyelmet a helyzet súlyosságára.

A mérési eredmények szerint Dél-Ázsia lakói átlagosan öt évet veszítenek el életükből a szmog miatt, a globális légszennyezettség 2013 óta észlelt növekedése 44 százalékban Indiában következett be. Indián belül Uttar Prades és Bihar államban, ahol 300 millió ember él, nyolc évvel kurtítja meg az emberek életét a légszennyezettség, Újdelhiben pedig csaknem 10 évvel. A WHO-normák betartása esetén a kínaiak 2,6 évvel élhetnének tovább, bár Kínában két évvel nőtt a várható élettartam azóta, hogy 2013-ban elkezdték mérsékelni a légszennyezettséget és azóta körülbelül 40 százalékkal csökkentették a levegő finomportartalmát.

Az EPIC számításai egy korábbi kutatáson alapulnak, amely azt mutatta ki, hogy a határérték felett köbméterenként minden 10 mikrogramm pm2,5 csaknem egy évvel rövidíti meg az emberek életét. Egy nemrég közzétett jelentés szerint 2021-ben a világ egyetlen országának sem sikerült teljesítenie az Egészségügyi Világszervezet ajánlását.

Legnépszerűbb cikkeink