Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ötmillió fölé emelkedett a koronavírus okozta halálesetek száma szerte a világon hétfőre

Létrehozva:

A koronavírus-fertőzés következtében elhunytak emlékére 600 fehér zsebkendőt csiptetnek önkéntesek kifeszített kötelekre a Rio de Janeiró-i Copacabana tengerparti strandon 2021. október 8-án. | Fotó: MTI / EPA / EFE / Andre Coelho

Kevesebb mint két év telt el a világjárványt okozó betegség megjelenése óta.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő délelőtt közzétett összesítése szerint 22 hónappal a járvány kezdete óta a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben meghaltak száma 5 000 425-re  nőtt, és 246 743 962-en kapták el eddig a fertőzést – írta az MTI.

Miközben az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Brazíliában él a világ lakosságának nyolcada, a halálos áldozatok közel fele ezekből az országokból került ki. Egyedül az Egyesült Államokban 746 ezren haltak meg, többen, mint bármelyik más országban, illetve a fertőzöttek számában is világelső, 46 millió esettel.

A halottak száma a világon körülbelül megfelel Los Angeles és San Francisco lakosságának együttvéve. Az oslói Békekutató Intézet adatai szerint körülbelül ennyi áldozata volt a világon lezajlott országok közötti háborúknak 1950 óta. Globálisan jelenleg a Covid-19 a harmadik halálozási ok a szívbetegségek és a sztrók után.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek, illetve a szegényebb országokban, például Indiában, sokan halnak meg saját otthonaikban úgy, hogy nem kapnak orvosi ellátást. Ha hinni lehet a hivatalos összesítéseknek, Indiában – ahol riasztó volt a járványhelyzet május elején, amikor a csúcson volt a vírus delta variánsa okozta járványhullám – kevesebben halnak meg naponta, mint Oroszországban, az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában.

Ami a beoltottságot illeti, az afrikai kontinensen a legrosszabb a helyzet: Afrika 1,3 milliárd lakosának alig öt százaléka kapott oltást.

Legnépszerűbb cikkeink