Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bámulatos bogarak bambuszból

Létrehozva:

Fotó: Noriuki Saito / Bamboo Insects

Meghökkentően élethű bogarakat és rovarokat készít bambuszból egy japán fafaragó.

A bambusz erős rostjai miatt olyan könnyű, erős és rugalmas, akár a kitinpáncél, ezért bárhogy faragható és hajlítható, anélkül, hogy eltörne.

A rovarok méretüket tekintve aprók, mégis ők teszik ki a teljes állatvilág 80 százalékát. Az amerikai Smithsonian Intézet 30 millióra becsüli a rovarfajok számát, noha jelenleg még csupán 1,5 millió bogár- és 5,5 millió rovarfajt ismerünk. Nagy csodálójuk a japán Norijuki Saito, aki bambuszból készít méretarányos szitakötőt, lepkét, még pókot is, mivel az erős, rugalmas fából bármilyen formát és textúrát ki lehet faragni, legyen fej, tor, potroh, ízelt láb vagy tapogató. A finoman részletezett szárnyakra vékony, áttetsző papírt ragaszt, így a fényben szivárványosan csillognak. Saito nem tökéletes másolatokat szeretne alkotni:  „fontosabb a benyomás, mint hogy pontosan méricskéljem az arányokat. Az emberi szem és a fantázia majd kiegészíti a részleteket” – mondta a MyModernMet-nek.

Az 53 éves férfi egy nagyvállalatnál dolgozik, szabadidejében farag, és ritkán rendez kiállítást műveiből. Enciklopédiákat tanulmányoz, mielőtt nekilát egy szobornak, amihez több száz apró elemet készít el, egyeseket meghajlít a bambuszt óvatosan melegítve, és 0,3 milliméteres fúrójával fúr lyukakat a torra, hogy az ízelt lábakat beillessze, így 80 órát is eltölt egyetlen alkotással. Negyvenévesen kezdett bogarakat faragni, miután munkája annyira elhatalmasodott az életén, hogy két hónapra kórházba került. Ekkor döntötte el, hogy változtat, és eszébe jutott, hogy a nagyapja bambuszból készített miniatűr tárgyakat a saját örömére, így folytatta a családi hagyományt. Tíz évébe telt, mire olyan szintre fejlesztette faragó tudományát, amivel már ő is elégedett volt.

„Ez egy remek hobbi, mindentől eltávolít, teljesen el tudok merülni benne. Mikor egy szobor már majdnem kész, annyira élvezem, hogy sajnálom abbahagyni” – meséli Saito, aki hazájában és világszerte számos rajongót szerzett alkotásaival. De hiába unszolják, ő nem adja el a szobrokat. „Szörnyen törékenyek, és a rajongók csalódottak lennének, ha tönkremennének” – véli a művész.

Legnépszerűbb cikkeink