Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

TASZ: Legalizálták a voksturizmust

Létrehozva:

Átjelentkezett szavazók Újbudán, a Bocskai István Általános Iskolában 2018. április 8-án. | Fotó: MTI / Mónus Márton

Úgy vélik, hogy a Semjén Zsolt által benyújtott törvénymódosítás veszélyeztetheti a 2022-es választások tisztaságát.

A kormány gyakorlatilag legalizálta  vokstrurizmust – regált a TASZ a Fidesz törvénymódosítára, amely szerint bárki bejelenthet lakcímet büntetőjogi felelősség nélkül, akkor is, ha már az első percben nyilvánvaló, hogy nem fog ott élni.

„Nagy csendben elfogadták a parlamentben azt a törvényjavaslatot, ami lényegében legalizálja a voksturizmust, és ezzel veszélyeztetheti a jövő évi választások tisztaságát. A kormány salátatörvénybe rejtette a módosítót, ami úgy változtatja meg a lakóhely fogalmát, hogy gyakorlatilag kiüresíti azt. A lakóhely egyfajta kapcsolattartási címmé válik, azaz bárki bejelenthet lakcímet büntetőjogi felelősség nélkül, akkor is, ha az első percben nyilvánvaló, hogy nem fog ott élni – fogalmaz állásfoglalásában a jogvédő szervezet.

A TASZ úgy véli, hogy a Semjén Zsolt által benyújtott törvénymódosítás azért veszélyeztetheti a 2022-es választások tisztaságát, mert a korábbi választások alkalmával többször is előfordulhatott, hogy olyanok szavaztak fiktív lakhellyel egy adott településen, akik valójában erre nem lettek volna jogosultak, életvitelszerűen nem éltek az adott településen.  

A szervezet jogi érvelése szerint a törvénymódosítás értelmében a jövőben nem lehet majd felelősségre vonni azokat akik, fiktív lakóhelyet létesítenek, és azokat sem, akik részt vesznek a folyamatban. 

A TASZ álláspontja szerint  a törvénymódosítás azok számára kedvező, akik csak azért létesítenek lakcímet egy adott településen, hogy a helyi országgyűlési képviselő-jelöltre szavazhassanak. A szervezet úgy látja, hogy egy ilyen jellegű módosítást nem szabadna a 2022-es választások előtt hatályba helyezni.

A törvényjavaslat a hivatalos indoklás szerint arra a társadalmi jelenségre ad szabályozási választ, hogy a lakcímbejelentések egy része mára már nem a valós viszonyokat tükrözi.

A Fidesz a 2018-as, illegális módszert akarja legalizálni és tömegessé tenni. Három éve olyanok is voksoltak – elsősorban az északkeleti határmenti választókerületekben –, akiknek az állampárt csak azért biztosított lakcímet, hogy aztán leszavaztathassák őket a Fideszre. A mostani törvénymódosítással ez vált könnyebbé – összegzett a Magyar Hangnak Fekete-Győr András, a Momentum exelnöke.

Legnépszerűbb cikkeink