Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Márki-Zay hazahívja a nyugaton élő magyarokat

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap archív

A kormányváltás múlhat a külföldön élő magyarokon az ellenzék miniszterelnökjelöltje szerint. Ezért arra kérte őket, hogy április 3-án itthon szavazzanak, mert akkor többet ér a voksuk.

Annak a félmilliónál is több magyarnak a szavazatán is múlhat a kormányváltás, akik külföldön, többségükben valahol Nyugat-Európában élnek. Márki-Zay Péter ezért arra buzdítja őket, hogy akár charter-gépekkel, akár telekocsival, de utazzanak haza az áprilisi választásokra, és jelentkezzenek be a magyar lakcímükre. Ugyanis így nem csak a listára, hanem az egyéni jelöltekre is tudnak majd szavazni a közelgő választások alkalmával – fejtette ki az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedd este, írja a 444. Márki-Zay arról is beszélt, hogy a kormány nem adott ugyanolyan szavazati jogot Nyugat-Európában élő magyaroknak, mint a határon túli (Kárpát-medencei), magyarságnak, mert nem szavazhatnak levélben. 

Arról már korábban mi is beszámoltunk, hogy eddig körülbelül 13 ezer font gyűlt össze az Egyesült Királyságban élő magyaroknak szavazásuk megkönnyítésére. A gyűjtést egy angliai magyarok által alapított szervezet indította azért, hogy az angliai nagyvárosokból eljuttassák a kinti magyarokat azokra az Egyesült Királyságbeli helyekre, ahol szavazni lehet. A Diaspora Aid szerint a Nemzeti Választási Iroda „az angliai civilek határozott kérése ellenére sem biztosította az akadálytalan és gördülékeny szavazást” azokban a régiókban sem, ahol mérhető számban élnek magyarok is.

Ha elég pénzt gyűjtenek, akkor a magyarok által lakott nagyvárosokból busszal, vagy „más, alternatív közlekedési módon” szállítják a szavazni vágyókat a külképviseletekre. A Márki-Zay Péter féle londoni Kossuth Kör tagjai által szervezett charter-gépekről az ellenzéki miniszterelnök-jelölt elmondta, hogy leginkább adományokból tudja finanszírozni a kampányát, így nem tudnak anyagi segítséget nyújtani a haza utazóknak, de azt gondolja, hogy a Nyugat-Európában élő magyarság össze tudja dobni az ehhez szükséges forrásokat. 

444 / 168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink