Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ukrajnában már kézbesítik a behívókat

Létrehozva:

Fotó: AFP / Szergej Szupinszkij

Részleges mozgósítást rendeltek el Ukrajnában. Volodomir Zelenszkij videóüzenetét többször is bejátszották a tévében, ahol az államfő bejelentette, hogy a műveleti tartalékos állomány egy részének kézbesítik a behívót. A tartalékosok másik része, a területvédelmi alakulatok kiképzésen vesznek majd részt, mondta Zelenszkij. Exkluzív helyszíni riportunk Kijevből.

Általános mozgósításra nincs szükség az elnök szerint. Ám a fegyveres erők alakulatait ki kell egészíteni, hogy felkészüljenek az ún. nemzeti ellenállásra. Ennek célja az elrettentés, az agresszió megakadályozása.

Az ukrán fegyvereseknek az Ukrajna határai mentén állomásozó orosz csapatokat kellene elrettenteni, és a moszkvai vezetést meggyőzni, hogy nem érdemes támadni. Jelenleg úgy tűnik, a próbálkozásuk nem kecsegtet túl nagy sikerrel. A háború, a nyolc éve tartó konfliktus eszkalálódása valószínűbbnek tűnik, mint a béke lehetősége.

Nem pusztán azért, mert a moszkvai parlament alsó- és felsőháza is felhatalmazta Vlagyimir Putyint, hogy bevethesse külföldön az orosz fegyveres erőket. Talán nem túlzás ezt pusztán formalitásnak tekinteni, nehéz elképzelni ugyanis, hogy az elnök kéréseit megtagadnák a törvényhozók.

Moszkva hétfőn ismerte el a két ukrán szakadár területet. Azt állítja, kész megvédeni az ún. Donyecki Népköztársaságot és a Luhanszki Népköztársaságot. Ha kell, oda csapatokat – úgymond békefenntartókat – vezényelhet, és az el nem ismert területeken támaszpontokat létesíthet.

Az orosz elnök ugyan azt mondta, hogy a csapatai nem vonulnak be azonnal a Donyec-medencébe (szerinte csak a konkrét helyzet ismeretében lehet dönteni a következő lépésekről), ám a lehetőség immár adott. És a legfontosabb: Oroszország nem a jelenlegi frontvonalakat tekinti az ún. népköztársaságok határainak.

Moszkva a nyolc évvel ezelőtti megyehatárokat ismerte el a szakadár államok határainak, és ezt a kérdést állítólag béketárgyalásokkal rendezné. Ám a valódi üzenet az invázió, a támadás lehetősége. Az ún. népköztársaságok csak akkor lehetnek nagyobbak, ha áttörik az ukrán állásokat, és újabb területeket foglalnak el.

Az ukrán védelmi tervezést nehezíti, hogy az ország körül szinte mindenütt állomásoznak orosz csapatok. A kijevi kormány újabb fegyverszállítmányt kért Washingtontól és Londontól.

A válságot megoldaná, ha az ukrán kormány a semlegesség mellett döntene, lemondana a NATO-csatlakozás lehetőségéről, és demilitarizálná az országot, mondta Putyin, aki szerint a béke megőrzését nagyban segítené, ha a Nyugat (és nyilván Kijev) elismerné a Krím annexióját. Felvetését mindenki elutasította.

Moszkva már hétfőn úgymond diplomáciai kapcsolatot létesített a frissen elismert szakadár területekkel, ami ez esetben azt jelentheti, hogy az orosz titkosszolgálatok tisztjei már diplomataként irányíthatják a helyi (és oroszországi) fegyvereseket. Ugyanakkor – biztonsági okora hivatkozva – az orosz diplomaták elhagyják Ukrajnát. Ha úgy tetszik, ez is a közelgő háború egyik jele.

Kedd esti beszédében Zelenszkij azt is mondta, csökkentik a vállalkozások adóterheit, korlátozzák az ellenőrzéseket (ha úgy tetszik: az adózási morál fenntartása nem tartozik a prioritások közé), csökkentik az üzemanyagok forgalmi adóját. A cél a gazdasági függetlenség megszerzése, mondta az elnök, aki szerdán találkozik az ország ötven leggazdagabb oligarchájával.

Ezek szerint az ukrajnai repülőtereiről felszálló, nyugatra felé tartó magánrepülőkön csak az oligarchák csaladtagjai utaztak, talán a személyzet nélkülözhetetlen tagjaival együtt.

A kijevi védelmi minisztérium szerint az összhaderőnemi műveleti területen – azaz a fronton – az ukrán fegyveres erők urai a helyzetnek. Kedden délelőtt 11 óráig a szakadárok tizenháromszor sértették meg a tűzszünetet, ebből tízszer olyan eszközzel, amelyet a minszki egyezmény elvileg megtiltott. A tűzszerészek mintegy két hektárnyi területet aknamentesítettek, 408 személy távozott a szakadár területekre, 869 fő pedig onnan Ukrajnába jött.

A statisztikák mögött azonban emberek vannak, és a viszonylagos nyugalom ellenére szinte naponta halnak meg katonák. Hétfőn a légideszantosok tisztje és altisztje lett az egyik támadás áldozata. Kedden a védelmi minisztériumban Anton Szidorov századosra, a 30. önálló gépesített dandár hősi halottjára emlékeztek. Február 19-én esett el, Denisz Kononenkó gépkocsivezetővel együtt. Az ő gyászszertartása szerdán lesz.

Legnépszerűbb cikkeink