Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Van és nincs voksturizmus Magyarországon

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Összesen harminckét településen nagyjából négy-ötezer szavazópolgárról feltételezhető, hogy úgynevezett voksturista lehet. Azaz egy nagyobb településnyi olyan ember szerepel a választói névjegyzékben, aki szinte bizonyosan nem ott él, ahová be van jelentve. 

A Központi Statisztikai Hivatal demográfusa, Kapitány Balázs nekiállt, és kidolgozott egy módszert arra, hogy minderre egzakt választ kaphasson. Az eredményekről saját Facebook-oldalán számolt be. A módszertan viszonylag egyszerű. A népszámlálási adatok és a továbbvezetett adatok alapján meg lehet becsülni, hogy adott településen mekkora a lakosságszám – a halálozási, születési és a belföldi vándorlási, esetleg a kivándorlási adatok alapján lehet meghatározni az aktuális számokat. 

Az eredmények alapján Kapitány számítási szerint 32 településen van elvi esélye tömeges voksturizmusnak. Ez a települések mindössze egy százaléka, vagyis semmiképpen nem nevezhető tömegesnek. A demográfus számításai szerint ezeken a voksturizmus által veszélyeztetett településeken összesen mintegy 21 ezer szavazópolgár van regisztrálva, közülük becslése szerint mintegy 4 000 – 4 500 lehet „voksturista”, és nyilván közülük sem fog mindenki voksolni.

Két körzet van, ahol a voksturisták mégis érdemben befolyásolhatják a szavazást. Ez a szabolcs-szatmár-bereg-megyei 4-es és hajdú-bihar-megyei 3-as OEVK. Egyik választókerület sem tekinthető billegőnek, fix fideszesek, vagyis nincs sok értelme ide kamuszavazókat utaztatni. Kapitány szerint ha a voksturistáskodás felülről jövő, országos szervezésű akció lenne, akkor sokkal több értelme lenne billegő körzetekbe költöztetni az embereket, például Szabolcs-Szatmár-Bereg-megye 2-es vagy Hajdú-Bihar-megye 6-os körzetébe – Hajdú-Biharban még Debrecen tekinthető billegőnek, a nagyváros esetében azonban kockázatos lenne az efféle akció, azonnal kiderülne minden. 

Az adatok alapján azonban kijelenthető, hogy nincs és egyelőre nem is látszik, hogy lenne voksturizmus Magyarországon, nem telepítenek át tömegével Ukrajnából állampolgárokat azért, hogy ők a Fideszre szavazzanak.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink