Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szijjártó: Nem fogadunk több NATO-katonát

Létrehozva:

Amerikai SOC-R hajók úsznak a Dunán a Black Swan 21 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlaton 2021. április 20-án. | Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Nincs szükségünk további NATO csapatokra az ország területén, mert már van itt épp elég, a Magyar Honvédség. Ezzel felelt Szíjjártó Péter az Euronews-nak adott szerda esti interjújában arra a felvetésre, hogy a környező országokban mindenütt vannak NATO csapatösszevonások. 

Az Egyesült Államok Lengyelországba és Romániába küldött további katonákat, míg Németország Litvániában erősítette meg a csapatok létszámát – a NATO-csapatok már Észtországban, Lettországban és Litvániában, valamint Lengyelországban is állomásoznak. Szijjártó Péter azonban azt mondta, hogy magyar földre nem érkeznek további csapatok.

„Nem, nem egyeztünk bele és nem is fogunk beleegyezni, mert már vannak NATO-csapatok az ország területén, ami a magyar hadsereg és fegyveres erők, amelyek megfelelő állapotban vannak ahhoz, hogy az ország biztonságát garantálják. Tehát nincs szükségünk további csapatokra Magyarország területén”– mondta el a külügyminiszter. Szijjártó az interjúban arra szólította fel az Egyesült Államokat, Európát és Oroszországot, hogy folytassák a tárgyalásokat az ukrán válsággal kapcsolatos „legrosszabb forgatókönyv” elkerülése érdekében, hangsúlyozva, hogy Közép-Európa lesz a legnagyobb vesztese egy konfliktus kirobbanásának.

Mint mondta, a jelenlegi válság a hidegháború emlékeit idézi fel, és azt a „sok évtizedet, amikor szenvedtünk”.

„Kérjük, sürgetjük a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ne térjen vissza a hidegháború, sőt, még a hidegháború pszichéje se térjen vissza.”– mondta. Washington és az európai fővárosok figyelmeztették Moszkvát, hogy bármilyen katonai beavatkozás Ukrajnába „masszív” következményekkel járna Oroszország számára, beleértve a büntető gazdasági szankciókat is. Szijjártó azonban úgy vélte, hogy az ilyen típusú intézkedések „nem működnek”, rámutatva arra, hogy Oroszországot 2014 óta sújtják nyugati szankciók, amikor illegálisan annektálta a Krímet, és elkezdte támogatni a kelet-ukrajnai szeparatistákat.

Az uniós szankciókat – amelyeket valamennyi tagállamnak jóvá kell hagynia – 2014 óta rendszeresen megújítják. De  Szijjártó szerint további szankciókról, csak akkor lehet beszélni, ha az érvényben lévő szankciók hatásait őszintén kielemezték.

Euronews / 168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink