Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szijjártó Péter nem foglalkozik az orosz kibertámadással

Létrehozva:

„Nem foglalkozom vele, hát nem veszik észre?!” – ezt mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a 444.hu újságírójának, amikor az orosz hackertámadást bizonyító levélről kérdezte.

A 444 tudósítása szerint Szijjártó Péter 15 percet szánt a sajtóra a nagykőrösi lakossági fóruma után, amin az újságírók az orosz titkosszolgálatok által a külügyminisztérium ellen elkövetett kibertámadásokról is megkérdezték a külügyminisztert.

Szijjártó Péternek is vannak sérelmei

Szijjártó sérelmezte, hogy a hackerbotrányt először feltáró korábbi, Direkt36-on megjelent cikk olyan színben állította be őt és a kollégáit, minthogyha az orosz érdekek szándékos kiszolgálói lennének, és ölbe tett kézzel nézték volna, hogy minden adatukat elvitték. Előzőleg a külügyminiszter arra utalt, hogy más szolgálat segítségével kerülhetett ki a támadásról szóló levél a 444.hu újságírójához, a nagykőrösi lakossági fórumon pedig újra ezt kezdte feszegetni, miközben a dokumentum hitelességét a Nemzetbiztonsági Bizottság előtt megjelenő titkosszolgálati vezetők sem tagadták.

Erről nemrég a bizottság jobbikos elnöke is beszélt az RTL Híradónak.

Szijjártó megismételte, hogy szerinte bűncselekményt követtek el azzal a lap újságírói azzal, hogy nyilvánosságra hozták Szabó Hedvig, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat akkori főigazgatójának levelét. Majd újból azzal érvelt, hogy titkosszolgálati dolgokról nem szabad a nyilvánosság előtt beszélni. „Nem tudom pontosan, mi van ebben a levélben, azt sem tudom, hogy ez egy valós levél-e, és nem is különösebben érdekel” – mondta a miniszter. Hozzátette: ők mindig megtették a szükséges védelmi lépéseket, ha bárki támadást indított valamelyik rendszerük ellen. Majd ezután már arról kezdett beszélni, hogy a külügyminisztérium ehhez egyébként nem rendelkezik a szükséges kapacitásokkal.

Úgy tudom, hogy olyan információ, ami a szuverenitásunkat, működőképességünket veszélyeztette volna, nem került idegen kezekbe

– állította a miniszter, de arra az újságírói kérdésre nem válaszolt, hogy bizalmas információ került-e ki. Azt is elmondta, nagyon egyébként sok beavatkozási kísérlet van az informatikai rendszereikbe.

Korábban a 444.hu az orosz támadásról szóló levél alapján azt írta: a titkosszolgálatok már akkor javaslatot tettek egy új rendszer felállítására, de ez végül elmaradt. Szijjártó most azt mondta: nem tud róla, hogy készült a magyar diplomácia teljes informatikai hálózatának megújítását célzó terv, miközben azt a KKM vezetése rendelte meg. A miniszter most arra sem válaszolt, hogy miért nem valósították meg a terveket. Hogy miért nem hívatta be az orosz nagykövetet a hackertámadás után, azt azzal indokolta: akkor sem tett ilyet, amikor más irányból érhették „kísérletek” az informatikai hálózataikat.

(Fotó: Szijjártó Péter érkezik a 2022. március 30-i kormányülésre – Fotó: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala)

Legnépszerűbb cikkeink