Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szijjártó vádol, Márki-Zay feljelent

Létrehozva:

Szijjártó Péter érkezik a 2022. március 30-i kormányülésre | Fotó: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala

Érlelődik a konfliktus a magyar és az ukrán kormány között. Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán a magyarországi választások eredményének befolyásolásával vádolta meg ukrán kollégáját, valamint azzal, hogy folyamatosan egyeztetnek a hazai baloldallal.

Szerdán délelőtt Szijjártó Péter a kormányülést követően élőben jelentkezett be Facebook-oldalán, hogy elmondja, szerinte a hazai baloldal folyamatosan egyeztet az ukrán kormánnyal. Szijjártó a bejelentkezésében azt is állította, hogy Ukrajna külügyminisztere néhány napja felhívta Ukrajna budapesti nagykövetét, hogy „a magyarországi választási eredmény befolyásolásának lehetőségéről konzultáljanak”. A magyar külügyminiszter nyilatkozatából kiderül, hogy szerinte a magyar baloldal ígéretet tett arra, hogy ha kormányoznának, akkor azonnal döntenének fegyverek szállításáról Ukrajnába, és azonnal megszavaznák az Európába, ezen belül Magyarországra irányuló kőolaj- és földgáz szállítások szankcióját.

Szijjártó Péter az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos helyzetértékelést tárgyaló kormányülést követően tette meg nyilatkozatát, azután, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter még a háború kitörésekor egyértelművé tette álláspontját arról, hogy NATO-tagként nem küldene csapatokat Ukrajnába, igazodva a katonai szövetség álláspontjához.

A külügyminiszter délelőtti szavaira reagálva Márki-Zay Péter szerdán feljelentést tett Szijjártó Péter külügyminiszter ellen rémhírterjesztés miatt a dunaújvárosi rendőrségen. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szerint Szijjártó Péter nyilvánvaló hazugságot állított, ami alkalmas arra, hogy a magyar lakosság széles körében rémületet keltsen, és befolyásolja a választásokat.

Szijjártó kijelentéseit az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba sem hagyta szó nélkül. Hivatalos közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „rövidtávú politikai haszna érdekében Szijjártó miniszter úr kész ostobaságokat kitalálni”, amik valótlanok és rombolják a két ország közötti kapcsolatot. „Mi soha nem avatkoztunk bele Magyarország belügyeibe, különösen választásokat megelőző napokban”, írta Kuleba, és hozzátette: „Ha a Lavrov-rend fontosabb számára, mint a velem való munkakapcsolat, ideje ezt nyíltan közölni.”

444 / MTI

Legnépszerűbb cikkeink