Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Pálpusztai kerül a pizzára

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az esélytelenek nyugalmával, de elismerésre méltó bátorsággal vág neki egy csapat magyar szakács, hogy Parmában megmutassa az olaszoknak, hogyan kell pizzát sütni. Persze nem valószínű, hogy a zsűri döntése meglepetést hozna az április eleji pizzasütő világbajnokságon.

A magyarokhoz hasonlóan nagyon sokan gondolják úgy, hogy van mit tanulni az olasz pizzakészítőktől. Több mint ezren vágnak neki a megmérettetésnek a világ minden országából. Több száz csapat utazik Parmába, csak Amerikából több mint húsz. A verseny forgatagában aztán olyan tésztakészítési titkokat leshetnek el, amelyeket otthon, a saját pizzériájukban hasznosítani tudnak.

Valljuk be, ez az edukáció nagyon sok magát olasznak, vagy legalábbis olaszosnak mondó étteremre ráfér. Valószínűleg még az a Damu László séf is tanulni igyekszik, akit egyébként itthon a három legjobb pizzakészítő közé sorolnak, és aki három kollégájával, valamint Kovács Lázárral, Piaggio Porter Team Hungary csapatnévvel vág neki a kalandtúrának.

A Piaggio egy tradicionális pármai családi vállalkozás, amelyben nemcsak robogókat gyártanak, hanem már food truckokat is. Ez az utcai étkezős műfaj kifejezetten kedvez a pizzaértékesítésnek, ezért nem véletlen, hogy ez a parmai cég vette a nevére a pizza-világbajnokságot.

Több kategóriában sütik és értékelik a pizzákat a jövő héten: klasszikus, serpenyős, pizzalapátos, gluténmentes, nápolyi pizzatésztákat pörgetnek majd az ujjaik hegyén a vállalkozó kedvű versenyzők, köztük a magyarok is, akik minden kategóriára beneveztek. Arra is, amiben egy pizzaséf egy olyan csapattaggal dolgozik együtt, akinek az lesz a feladata, hogy mindenféle finomsággal felturbózza, de még a fogyaszthatóság határain belül, a tradicionális pizzatésztát. Ehhez a mi csapatunk olyan paradicsomot visz magával a versenyre, ami Sándorfalván termett, és azért hívják eper paradicsomnak, mert édességben vetekszik az olaszok San Marzano fajtájával. Ebből készítik majd az alapszószt, ami az egyik meghatározó eleme a végterméknek.

Ennél nagyobb meglepetést okozhatnak majd a zsűrinek és az olasz pizzasütőknek a magyarok azzal a választással, hogy a kissé semleges, de bevált mozzarella sajt helyett pálpusztaival sütik a versenypizzájukat. Ez a könnyfakasztóan büdös sajt állítólag azért lesz kimagasló, mert kellően zsíros, egy perc alatt is jól olvad, illetve sül a 400-500 fokos kemencében, és a sütés után már nincs nyoma az eredeti illatának. Hogy az átható pálpusztaiszag hogyan kerül ki a kemencéből, mennyire veszi át a következő, sütésre betolt pizza, azt majd akkor tudjuk meg, amikor sokféle tapasztalattal felvértezve, egy jó móka és kihívás után a magyar csapat hazatér.

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink