Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szilágyi Zoltán nemkívánatos személy lett

Létrehozva:

Szilágyi Liliána a 2016-os riói nyári olimpia 100 méteres pillangóúszás versenyszámának elődöntője után a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 6-án. | Fotó: MTI / Kovács Tamás

Az úszószövetség vizsgálóbizottsága a történteket ismerő sportolók, edzők és pszichológusok meghallgatása után, valamint egy korábbi jogerős bírósági ítélet birtokában Szilágyi Liliána úszónőnek adott igazat apjával szemben, akit további intézkedésig nemkívánatos személynek nyilvánítottak a magyar medencék partján. 

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) külön vizsgálóbizottságának megállapítása szerint megfelelnek a valóságnak Szilágyi Liliána azon nyilatkozatai, amelyekben az édesapjától, Szilágyi Zoltántól elszenvedett őt ért súlyos bántalmazásokról beszélt a múlt év végén.

A MÚSZ ennek alapján Szilágyi Zoltánt további intézkedésig nemkívánatos személynek nyilvánította a rendezvényein. Wladár Sándor, a szövetség elnöke hozzátette, további esetleges intézkedésekről később dönt a szervezet.

Papp Gábor ügyvéd, a vizsgálóbizottság elnöke szerdán sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy erre a következtetésre az ügy főszereplőinek, illetve a történésekről ismerettel rendelkező sportolók, edzők, pszichológusok meghallgatása után jutottak. Hozzátette, Szilágyi Liliána nyilatkozatainak tartalmát több, egymástól független személy erősítette meg, az úszónő szavaival megegyező pontossággal.

Az eseményen elhangzott, hogy Szilágyi Zoltánt, illetve Szilágyi Liliána testvérét, Szilágyi Gerdát is meghallgatták, ők azonban minden vádat életszerűtlennek tartottak.

Papp Gábor elmondta, hogy az ügyhöz hozzátartozott egy korábbi, hasonló megállapításokat tartalmazó jogerős bírósági ítélet is, a mostani vizsgálatban pedig minden egyes meghallgatott személy önszántából vett részt. A vizsgálatra az is feljogosította a szövetséget, hogy a szervezet etikai és gyermekvédelmi kódexe a sportolókra és edzőkre is vonatkozik, és Szilágyi Zoltán – bár ezt tagadta, de a vizsgálatot lefolytatók megítélése szerint több bizonyíték is alátámasztotta – lánya versenyein aktív edzőként jelent meg. Az is kiderült, hogy Szilágyi Zoltán például a 2012-es londoni olimpián a medenceparton tartózkodott, miközben az igazi edző csak a lelátón foglalt helyet.    

Az ifjúsági olimpiai bajnok, felnőttek között Európa-bajnoki ezüstérmes Szilágyi Liliána a múlt év végén közösségi oldalain hosszú bejegyzésben írt arról, hogy édesapja gyerekkorától kezdve bántalmazta „testileg, lelkileg, szexuálisan”. Szilágyi Zoltán egy nappal később reagált lánya vádjaira, és jelezte, hogy büntetőeljárást indít a kijelentések miatt, egyúttal arra kérte lányát, hogy a jövőben ne használja a Szilágyi családnevet. 

A vádak közül a szexuális bántalmazással kapcsolatban a vizsgálóbizottság nem foglalt állást, mivel nem volt megfelelő hatósági eszköze a kivizsgálásához.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink