Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Régi-új böjti ételek

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Van, aki vallását követi, más a természet rendjét. Olyan is, aki a divat után megy, amikor tavasszal egy ideig nem fogyaszt húst, böjtöl. Van, akinek a gyomra nem bírja a húsételeket, másnak a pénztárcája, és lássuk be, a zöldség és a tojás még mindig olcsóbb, mint a hús.

A klasszikus böjti ételeket az egyszerű, hétköznapi, szegényparaszti konyhákból leshetjük el, amelyek asztalára csak a legnagyobb ünnepeken került hús. Ők aztán tudták, mivel húzzák ki hétfőtől vasárnapig a család jóllakatását. A reggelire megszokott felvágottas szendvics akkoriban a legmerészebb fantáziákat sem izgatta, helyette szalonnát és hagymát fogyasztottak, sok kenyérrel. Böjt idején a szalonnát általában puliszkára cserélték. A munka után habart babot, csalánfőzeléket, valamilyen tésztaételt készítettek, vagy tejes, tojásos fogást.

A vega- és vegán módon táplálkozóknak nem okoz gondot, hogy hús nélkül képzeljék el nemcsak a heti menüjüket, hanem akár az egész életüket is. Számtalan zöldséges receptet lehet választani ebből a repertoárból, és nagyon gazdag a vega édességek tárháza is. 

A tavasznak ebben az időszakában szóba jöhet a karfiol, a káposzta, a zeller, a friss retek minden formában. Megjelent már az új tök is, amit ha nem darált hússal töltünk meg, hanem zöldséges krémmel, akkor sikeresen kikerültünk egy csábítást. A spenót és a sóska friss és fagyasztott állapotban is megvásárolható, és főzeléket, tésztatölteléket, mártást készíthetünk belőlük.

Nem lehet melléfogni a krumplival, amelynek felhasználási lehetősége a végtelenig ér. Ezt nagyon jól tudták a vidéki emberek, aki levestől a prószáig többféle variációban fogyasztották, héjában sütve, lángosnak dagasztva, pürésítve, savanyú káposztával lerakva, tejföllel meglocsolva és úgy pirosra sütve.

A rizs is megengedett a böjti időszakban. A párolt rizs gombával, zöldborsóval, kukoricával dúsítható, és ha nem sajnáljuk belőle a fehér bort meg a sok drága kemény sajtot, akkor rizottót kavargathatunk belőle. Édességként is kerülhet az asztalunkra: kiadós fogás egy gazdag leves után a rizskoch, friss gyümölccsel látványos desszert, amit csokiöntettel koronázhatunk meg.

Az ősi gabonafélék, a köles, a hajdina, a zab, az árpagyöngy, a bulgur most élik reneszánszukat. Zöldséges vagy édes kását készíthetünk felhasználásukkal, és köretet a főételhez – böjti időszakban például egy zöldségropogóshoz vagy tojásos, túrós fogáshoz. 

Akik még a legszigorúbb böjt idején, a húsvétot megelőző napokban is képtelenek lemondani a húsról, azok éltetik az élelmiszeripart. Nekik találták ki, és éppen most van felívelőben a húsmentes hús divatja. Kapható már belőle fasírt, hamburger, virsli. Ezeknek az íze kísértetiesen visszaadja a hús eredeti élményét, anélkül, hogy bűnöznénk velük. Az más kérdés, hogy ezt mi mindennel lehet elérni, de hogy hús nincs benne, az garantált.

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink