Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A briteknek nagyjából 1,2 millió forintba került egy darab lélegeztetőgép, nekünk 28,4 millióba

Létrehozva:

Fotó: MTI / kormany.hu / Botár Gergely

Sokba került a fürkészés: a hatszor népesebb britek kevesebbet költöttek lélegeztetőgépre, mint a magyarok.

A Brit Nemzeti Számvevőszék (National Audit Office) jelentéséből kiderült, hogy „21-szer többet fizettünk a használhatatlan lélegeztetőgépek darabjáért, mint a brit kormány” – írja a DK közleménye. Az Egyesült Királyság is vett a hibás Shangrila 510S típusú lélegeztetőgépből, még 2020. március 17-én. A brit kormány 750 darabot vásárolt, átszámolva darabonként nagyjából 1,3 millió forintért. A gépről viszont kiderült, hogy az intenzív osztályon fekvő betegek ellátására alkalmatlanok, ezért a brit kormány a további megrendelését lemondta, valamint a már megvásárolt gépeket sem állította használatba.

Ugyanezt a típusú lélegeztetőgépet a magyar kormány viszont 28 millió 443 ezer forintos darabáron vásárolta meg  2020. áprilisában.

A kormány annyira biztos volt ebben a lélegeztetőgépben, hogy egyből 6258 darabot vett belőle. A gépeket a kormány egy Vinod Sekhar nevű maláj üzletembertől vásárolta.

A magyar kormány valamiért úgy érezte, hogy Magyarországnak több lélegeztetőgép kell, mint az Egyesült Királyságnak.

2020 őszéig a 70 millió fős Egyesült Királyság átszámítva 122 milliárd forintot szánt 11 ezer lélegeztetőgépre, Magyarország pedig 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt 300 milliárd forintért.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink