Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A bonbon egy falat boldogság

Létrehozva:

Fotó: Sweetic

Van úgy, hogy egy falatnyi csokoládé édesebb és emlékezetesebb, mint egy hatalmas szelet.

Nemcsak az íz édesíti meg az emléket, hanem az is, hogy kitől, milyen körülmények között kaptuk. A csokoládémester Zala Judit azt mondja, van rossz csokoládé is, csak meg kell nézni a csomagoláson a kisbetűs összetevőket. 

A jó csoki nem nagy kunszt: csak kiváló minőségű, madagaszkári, francia, olasz vagy belga kakaómassza, kakaóvaj és cukor kell hozzá, esetleg egy kevés természetes vanília. És fantázia, hogy mi mindent lehet kihozni ezekből.  Zala Judit családi vállalkozása 2013-tól foglalkozik csokoládéval, és azóta nemzetközi elismerések sorát szerezte meg. A Sweetic azonban nemcsak egy kreatív társaság, ahol prémium minőségű bonbonokat készítenek, hanem edukációs fórum is.

A szigethalmi üzem egy könyvtár szomszédságában van, és innen jött az ötlet, hogy a kellemes és a hasznos társításával lehetne hatni a gyerekekre. Akik szeretik a csokoládét, azok talán nyitottak a szellemi élvezetekre, a könyvekre is. A program felnőtteket is vonz, és mostanra közösségi akciókat is szerveznek, a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Közösen készítik a bonbonokat, a táblás csokikat, a drazsékat, Valentin napra természetesen szív alakúakat is.

Varga Judit szerint sosem késő megtanulni, hogyan lehet különbséget tenni a jó és a rossz csoki között. Sajnos az ár sem feltétlenül igazít el a jó és a rossz csokik között: a drága sem feltétlenül jó. A silány minőséget gyártók az értékes kakaóvajat kiveszik az alapanyagból, és hidrogénezett zsírral, margarinnal, vagy éppen rengeteg cukorral és ízfokozóval helyettesítik a természetes alapanyagokat. 

Hogy hogyan lehet a csokoládé világában élni, és karcsúnak maradni? Zala Judit azzal lepett meg: a csokoládé simán beleillik a diétába. Ha jó minőséget fogyasztunk, ha mértékkel esszük, akkor felgyorsítja az anyagcserét, és hasznos ásványi anyagokkal táplál. Receptre ugyan nem írják, de rendkívül hatásos a reggeli csokoládéfogyasztás. És a déli. Meg az esti is.

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink