Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Amerikai lélegeztetőgépeket vásárolt a Duna Aszfalt adományából a kecskeméti kórház

Létrehozva:

Képünk illusztráció / forrás: MTI/Kovács Tamás

Közben mintegy 16 ezer kínai respirátor porosodik a központi raktárban.

Két darab amerikai, intenzív osztályos lélegeztetőgépet vásárolt a Duna Aszfalt adományából a Bács-Kiskun Megyei Kórház – adta hírül az RTL Híradó. A Szijj László tulajdonában álló cég által felajánlott pénz elköltésének kapcsán Svébis Mihály, az intézmény főigazgatója elmondta: az adomány révén a legmagasabb színvonalú ellátást tudják biztosítani a hozzájuk érkezőknek.

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adataira hivatkozva az RTL közölte: tavaly novemberig összesen 957 respirátort szállítottak ki különböző egészségügyi és szociális intézményekbe a központi raktárból. A Bács-Kiskun Megyei Kórházba 112 jutott ezekből.

A televízió kérdésére a kórház azt válaszolta: az adomány felhasználásáról még az őszi szállítás előtt, 2020 tavaszán született döntés a kórházban, ezeket jelképesen csak idén tudták átvenni és megköszönni.

Megkérdezték a külügyi tárcát is, mi lesz a raktárban porosodó lélegeztetőgépekkel. Hazánk ugyanis összesen 16 ezer 863 darab berendezést vásárolt tavaly, mintegy 300 milliárd forint értékben, ráadásul ősszel a gépek hazai gyártása is megindult. A tárca válaszából kiderült: a beszerezést és az összeszerelést követően a berendezések életmentésre tökéletesen alkalmas állapotban az állami ellátóközponthoz kerülnek, felhasználásukról pedig a szakemberek döntenek.

Legnépszerűbb cikkeink