Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kilőttek az albérletárak

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Pesti Hírlap archív

Éves szinten jelentősen nőttek az átlagos bérleti díjak, országos szinten 15,1 százalékkal, a fővárosban pedig 15,7 százalékkal.

Idén januárban országos szinten 1,9 százalékkal nőttek a lakbérek, Budapesten 2,4 százalékos volt az emelkedés, szemben a decemberi 0,6 és 0,4 százalékkal. 

A két számjegyű növekedés a kereslet mellett az alacsony bázisnak is köszönhető, 2021 januárjában ugyanis mélyponton voltak az albérletárak, azt követően viszont folyamatos a drágulás – közölte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A januári áremelkedés nyomán a KSH-ingatlan.com lakbérindex új csúcsot ért el, írja a lap. 

A 2015-ös átlagokhoz képest 46,3 százalékkal voltak magasabban a bérleti díjak, amire eddig nem volt példa. A rekord egyértelműen a fővároson kívüli egyetemvárosok drágulásának köszönhető, mivel a budapesti albérletárak még elmaradnak a covid-járvány előtti szinttől – tette hozzá az ingatlan.com szakértője. Az átlagos bérleti díj Budapesten 150 ezer forint volt februárban. A lakbérek Veszprémben, Debrecenben, Székesfehérvárott és Tatabányán 127-130 ezer forintos átlag között mozogtak. Győr, Szeged, Eger, Szombathely, Pécs, Kecskemét és Szolnok 100-120 ezer forinttal a középmezőnybe tartozik a bérleti díjak tekintetében. 

100 ezer forintnál olcsóbban kínálták az albérleteket: Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Kaposváron, Salgótarjánban és Szekszárdon, utóbbi városokban 70-90 ezer forintos ár volt az átlagos.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink