Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Gyorsan lecsapnak a hallgatók az albérletekre

Létrehozva:

A budapesti albérletek főszezonja a nyár végi időszak. Ekkor árasztják el ugyanis az ingatlanpiacot a felsőoktatásban résztvevők. Sokan már alapvetően albérletben gondolkodnak, mások szeretnének ugyan bekerülni a megfizethető kollégiumokba, de a fővárosi férőhelyek száma még mindig elképesztően alacsony. Nem véletlen, hogy a szeptemberhez közeledve rendkívül széles kínálattal találkoznak az érdeklődők, és nem csak a lakások, házak területén.

250 ezertől indulnak az albérletek

A hallgatók a kiadó szobák, lakrészek iránt mutatnak általában érdeklődést, hiszen ezek privát teret biztosítanak, mégis kedvezőbb áron kihozhatók, mint egy teljes lakás bérlése. A fővárosban igen mélyen a zsebbe kell nyúlnia annak, aki lemondana a másokkal való együttélés kellemetlenségeiről, hiszen az albérleti díjak 250 ezer forinttól indulnak – írja az alberletbudapest.hu

Nagy a kereslet az igényes környezetre

Minden korábbinál több olyan ingatlan megtalálható a fővárosi albérleti piacon, amelyek lakrészekből, különálló szobákból állnak. A megfizethetőség fontos ugyan, de sokan nem szívesen adnak le a kényelemből és a komfortos kialakításból. Barátokkal összefogva akár luxusminőségű ingatlant is bérelhettek, ahol mindenki megtalálja a számítását a kényelem és az árak tekintetében is. A gépesített konyha, az igényesen felszerelt fürdőszoba legalább olyan fontos szempont a választásnál, mint az elhelyezkedés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hallgatók életében gyakran a nap eltérő időszakaiban szükséges az intézményben való megjelenés. Ilyenkor kiemelt szereppel bír az, hogy elérhető közelségben van-e az albérlet, vagy naponta több óra elmegy a közlekedéssel.

Nem csupán az hallgatók a célcsoport

A jelenlegi ingatlanárak, a kiemelkedően magas hitelkamatok és a megváltozott CSOK feltételek mellett egyre többen döntenek úgy, hogy egyelőre kivárnak, és akár albérletben töltenek néhány évet. A kínálati oldalon tehát nemcsak a hallgatók vannak jelen, hanem sokan mások is. Együttélést tervező fiatalok, családosok, egyedülállók is gyakran vannak abban a helyzetben, hogy nem engedhetik meg maguknak a saját otthonteremtést, és helyette az albérleti piacon nézelődnek. Bár a fővárosi kínálat igencsak megugrott, de nem árt résen lenni, hiszen a jó ajánlatokra hamar lecsapnak.

Kizárólag korrekt szerződéssel érdemes!

Bár az elhelyezkedés korántsem mindegy, mint ahogy a kialakítás, a felszereltség és az újszerű jelleg is, de mindez mit sem ér, ha nem áll mögötte korrekt szerződéses háttér. Az albérletek között még mindig meglepően sokat adnak ki a tulajdonképpen jogi kötőerővel nem rendelkező, egymás között megírt szerződés alapján. Ha nézeteltérés adódik a jogok és a kötelezettségek kapcsán, akkor az ilyen megoldással nem sokra megy egyik fél sem. A számlaképesség az albérletek világában is biztonságot nyújt, csakúgy, mint a korrekt szerződéses háttér, ami egyébként lakhatási támogatáshoz nélkülözhetetlen. A Professional Premium Property Zrt. információi szerint sokan akár többet is fizetnének annak érdekében, hogy az albérletben töltött idő kiszámítható legyen.

Olcsó lelakott, vagy igényes felújított?

Hát persze, hogy mindenki újszerű állapotú albérletet venne birtokba. Elég azonban csak néhány budapesti kiadó albérletet megnézni, és az illúziók máris eltűnnek. Nem véletlen, hogy minden korábbinál többen keresik az olyan cégek segítségét, amelyek kifejezetten az ideális kiadó szoba, lakrész, albérlet megtalálásában segítenek. A szerződésszerű teljesítés alapnak számít, a bérleti szerződés pedig a szükséges kiszámíthatóságot teszi lehetővé azoknak, akik aktuális élethelyzetükből adódóan az albérletek kínálta lehetőségekkel élnének.

(x)

Legnépszerűbb cikkeink