Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Eljárást indítanak a Belváros polgármestere ellen

Létrehozva:

Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), Belváros-Lipótváros polgármestere (k) az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A fővárosi közgyűlés négy frakcióvezetője leellenőrizné Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester bevallását, ezért vagyonnyilatkozati eljárást indítanak ellene – értesült az rtl.hu.

A városrész vezetőjének nyolcnapos határidővel kéne bemutatnia az általa 2018-ban és 2020-ban vásárolt ingatlanok adásvételi szerződését.  

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett a fővárosi közgyűlés négy frakcióvezetője Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi fideszes polgármestere ellen – tudta meg az rtl.hu. Ehhez meg kell bizonyosodni arról, hogy pontosan mennyit fizetett az egyes ingatlanokért, ezért a bizottság nyolcnapos határidővel bekérné Szentgyörgyvölgyi Pétertől az adásvételi szerződéseket is. Ha ennek a kérésnek nem tenne eleget a polgármester, a bizottság az illetékes Veszprém Megyei Kormányhivataltól, valamint Bakonybél településtől próbálná meg beszerezni a dokumentumokat.

 A vizsgálat megindításáról az ellenzéki többségű ügyrendi, nemzetiségi, összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság szerdai zárt ülésén dönt majd. „A polgármesternek néhány kivételt leszámítva – például tudományos tevékenységért járó juttatások – a polgármesteri jövedelméből kell biztosítania a kiadásait. Nem maradhat következmények nélkül, ha a vásárlásainak nem volt meg a fedezete” – mondta az rtl.hu-nak Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi frakciójának vezetője. Szerinte publikus adatnak minősülnek az adásvételi szerződések, mert az érintett időszakban Szentgyörgyvölgyi Péter szántót, rétet, erdőt, legelőt és egy vízmosást vásárolt.

A cikk megjelenése után nem sokkal a belvárosi önkormányzat sajtóosztálya az rtl.hu kérdésére közölte, hogy „a bizottság vizsgálódása kizárólag politikai hangulatkeltésként értelmezhető”, de a polgármester a törvény adta kereteknek megfelelően együttműködik.

Szentgyörgyvölgyinek kiterjedt ingatlanbirodalma van: eltérő tulajdonhányaddal 17 különböző méretű rét, szántó, erdő, vízmosás valamint legelő van a nevén Bakonybélen, ezek összterülete mintegy 60 hektár. Tulajdonosa még egy 31 négyzetméteres és egy 99 négyzetméteres budapesti lakás felének, valamint az I. kerületben egy 72 négyzetméteres lakás harmadának is.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink