Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Csalás miatt nyomoznak

Létrehozva:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálhatja Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere bakonyi vagyongyarapodását, miután a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) továbbította az ügy iratait – értesült a 24.hu. 

A rendőrség érdeklődésükre megerősítette, hogy a politikus földvásárlásai miatt hozzájuk érkezett feljelentés aktáit az adóhatósághoz küldték tovább.

Mint írták, a Momentum politikusai azután fordultak rendőrséghez, hogy a lap felfedezte, a belvárosi polgármester az elmúlt években úgy vásárolt közel 30 hektárnyi bakonyi földet, hogy a vagyonszerzés anyagi fedezete nem visszakövethető az általa leadott vagyonnyilatkozati dokumentum alapján. A 24.hu a földek értékét a környékbeli földárak alapján 23,3 millió forintra becsülte, vagyis önmagában ezek többe kerültek, mint amit a polgármester papíron két év alatt keresett.

A lap kérdéseire Szentgyörgyvölgyi Péter hónapokig nem reagált, ám miután megjelent cikkük, a Magyar Nemzetben bejelentette: nincs titkolnivalója, a családjuk több évtizede kötődik Bakonybélhez, a vagyonnyilatkozatát pedig mindig szabályosan kitölti. Ám a cikk által felvetett problémát – mármint a földek anyagi fedezetének kérdését – ott sem tisztázta.

A BRFK az ügy áthelyezéséről szóló határozatban azt írta, újságcikkben foglaltak nem a rendőrség hatáskörébe tartozó vagyon elleni bűncselekmény, hanem költségvetési csalás egyszerű gyanúját vetik fel, amennyiben Szentgyörgyvölgyi Péter be nem vallott – és vagyonnyilatkozatában sem feltüntetett – jövedelme után a személyi jövedelemadót nem fizette meg.

A rendőrség szerint a „tévedésbe ejtéssel, tévedésben tartással, valótlan tartalmú nyilatkozat tételével, vagy a valós tény elhallgatásával elkövetett költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt” indított vizsgálatra a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak van hatásköre.

Mint kiderült, 2017 óta a NAV csak a rendőrség megkeresésére indíthat vagyongyarapodási vizsgálatot, hivatalból nem. A rendőrséghez forduló momentumos önkormányzati képviselő, Szigeti Flóra azt mondta a 24.hu-nak: „a Szentgyörgyvölgyi ügyében nem tettünk volna feljelentést Gelencsér Ferenccel, most nem lenne a NAV-nál az ügy.”

24.hu/ph

(Kiemelt kép: KOSZTICSÁK SZILÁRD – MTI)

Legnépszerűbb cikkeink