Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Iványi Gábor nem hátrál meg

Létrehozva:

Iványi Gábor beszélget a Dankó utcában az Iványi Gábor melletti szolidaritási tüntetésen 2022. február 21-én, Budapesten. | Fotó: Dimény András / 168.hu

Hétfőn nagy erőkkel vonult ki a NAV az Oltalom Karitatív Egyesület épületeihez, ahol mint később kiderült, több számítógépet is lefoglaltak. Az ellenzéki pártok estére demonstrációt szerveztek, ahol az érintett Iványi Gábor is beszédet mondott. 

„Nem tudni, mit kerestek, de az biztos, hogy meg fogják találni. Hosszasan sorolták fel, hogy miket vittek el, de az nem derült ki, hogy miért” – jelentette ki Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkésze az ellenzéki pártok által szervezett közös, hétfő esti tüntetésen. Az esemény annak hatására szerveződött a Dankó utcába, hogy a hét elején reggel nagy erőkkel szállt ki a Nemzeti Adó és Vámhivatal a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület több irodájához – a VIII. kerületben körülbelül nagyjából harminc NAV-os jelent meg.

A megmozduláson néhányszázan vettek részt, az ellenzéki pártok politikusai mellett ismert közéleti szereplők is jelen voltak, például Demszky Gábor volt főpolgármester. Jámbor András, a körzet országgyűlési képviselőjelöltje beszédének elején elmondta, ez egy szégyenteljes este. Hozzátette, sosem látott még ennyi rendőrt Józsefvárosban, amivel alapból nem is lenne baj, ha jó célt szolgálnának. Azonban Jámbor egy másik helyszínt ajánlana a NAV-nak a nyomozásra: Felcsútot. Megjegyezte, Iványiéknak 12 milliárddal tartozik a magyar állam, de pénz helyett a NAV-ot és a rendőröket küldik.

Pikó András, Józsefváros polgármestere a tüntetésen kijelentette, azzal, hogy ma tüntetnek, nem csak Iványi és az egyesülete mellett állnak ki, hanem azon emberi segítőkészség mellett is hitet tesznek, amit az átlagemberek sosem tudnának elérni. 

„Azért a reményért állunk ki, hogy egyszer az Iványi Gábor által képviselt humánum áthatja ezt a világot. Ha mi nem érjük meg, talán majd a gyerekeink” – mondta. 

Lukácsi Katalin, az Egységben Magyarországért egyházpolitikai vezetője azt mondta, ezzel a megmozdulásával az Orbán-kormány végképp bemutatta, hogy habár szóban a keresztények melletti kiállást hirdetek, valójában egyházellenesek. Egyúttal felszólította Azbej Trsitant, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárát, hogy cselekedjen az épp folyamatban lévő keresztényüldözés ellen.

A jobbikos Dudás Róbert szerint az is felháborító, hogy míg Iványiékat támadják, addig Völner Pál szabadlábon van. Kijelentette: meg az is lehet, hogy ma szavazott a Parlamentben, miközben az sem zárható ki, hogy épp a Schadl-féle végrehajtók miatt vesztették el sokan azok közül a lakásukat, akiket most az Oltalom Karitatív Egyesület segít. A DK-s Arató Gergely és az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet is azt hangsúlyozta, több olyan emberre lenne szükség ebben az országban, mint Iványi Gábor.

Gurmai Zita országgyűlési képviselő ezt követően arról beszélt, hogy a reggeli rajtaütést nem csak egy, hanem két határozat alapján hajtották végre. A képviselőnő emlékeztetett, hogy a NAV-ot nem először vezényelték ki Iványiékhoz, ám akkor teljesen feleslegesen, ugyanis a végrehajtók semmilyen értéket nem tudtak lefoglalni. Hozzátette: 2020 végén a téli hidegben pedig a gázt akarták elzárni az épületben. 

Donáth Anna rövid felvezetőjét követően pedig Iványi Gábor is színpadra lépett, tapsvihar közepette. A lelkész elmondta, számára délután 5 körül lett nyilvánvaló, hogy két helyre szálltak ki a NAV munkatársai. A VIII. kerületi épületet bűnügyi helyszínné nyilvánították, ezt követően pedig számítógépeket foglaltak le, és vittek el. Hozzátette: testvérét konkrétan túszul ejtették az épületben. Elmondása szerint az mondták neki, hogy 5 zsáknyi tárgyat és iratokat visznek el, de ő maga húszat számolt. A kiérkezésükkor a NAV kollégái – akiknek a védelmére kelt Iványi – elmondták, a fegyvert, a kábítószert és a készpénzt át kell adni. Iványi Gábor hosszasan lapozgatta a számára átadott dokumentumokat, azonban nem talált konkrét okot arra, miért is szálltak ki a NAV munkatársai.

Iványi elmondta, arról hallott, hogy bentről, az egyesület dolgozói köréből jöhetett a feljelentés, ami miatt kiszállt a NAV. Hozzátette: hónapok óta kapnak olyan e-maileket az egyesület munkatársai, amelyben arra szólítják fel őket, hogy jelentsék fel az egyesületet. Végül kijelentette, olyan országot szeretne, ahol nem kell félnie senkinek, ahol nem éjszaka hoznak emberéletek ezreit befolyásoló salátatörvényeket, és ahol nem csalnak a választásokon. Iványi Gábor végül arra kérte a jelenlévőket, hogy ha megbüntetik, ne gyűjtsenek a számára, ugyanis nem hajlandó fizetni. 

Végül Karácsony Gergely is színpadra lépett, aki viccesen úgy értékelte a NAV kiszállását, hogy Orbán megmaradt lelkiismeretét keresték, de nem találták meg. Véleménye szerint azért szúrja Orbán szemét Iványi, mert emlékezteti őt régi önmagára. Budapest főpolgármestere szerint az a dolgunk, hogy erőt merítsünk Iványi példájából, ugyanis ma ő a magyar nemzet lelkiismerete. Ezt követően arra szólított fel, hogy április harmadikán legyünk kicsit mindannyian Iványi Gáborok, és tegyünk a szeretetország megteremtéséért. A tüntetés a Himnusz eléneklésével zárult.

Legnépszerűbb cikkeink