Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kampányt indított Budapest: Ne égess!

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Pesti Hírlap archív

Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Közművek, a Levegő Munkacsoport és a Humusz Szövetség „Ne égess!” címmel közös felvilágosító kampányt indított, hogy senki se égesse el a háztartási hulladékot. 

A háztartási hulladék égetése szigorúan tilos Magyarországon, ennek ellenére általánosan elterjedt jelenség, hogy műanyag palackok, csomagolóanyagok, PVC-padló darabjai, bútorlap vagy éppen textil és vegyes összetételű hulladék kerül a tűzre. Ezek égetése során a szálló por mellett az egészségre legártalmasabb égéstermékek közé tartozó policiklusos aromás szénhidrogének is nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe, amik erősen rákkeltőek, sőt, a születendő gyermekek egészségét is maradandóan károsíthatják – közölte a fővárosi önkormányzat. A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy Magyarországon az egészségügyi kockázatok között a 8. helyen szerepel a légszennyezettség; nagyjából évi 10 ezerre tehető azok száma, akik a szállópor-szennyezéshez kötődő betegségekben halnak meg. Holott ezen halálesetek egy része megelőzhető lett volna.

Mit tehetünk mi az illegális hulladékégetés ellen? A legfontosabb: tilos háztartási, vagy bármilyen egyéb hulladékot otthon a kályhában, vagy kint a szabadban, a kertben égetni! Az avar és egyéb kerti zöldhulladék kitűnően komposztálhatóak a kert egy sarkában. A zöld hulladékból így kis odafigyeléssel jó minőségű komposztot nyerhetünk, amellyel táplálhatjuk növényeinket. A kampány szervezői közölték: a hulladék otthoni égetése olyan mértékű környezet- és egészségkárosítást okoz, amit nem nézhetünk tétlenül. Tegyünk közösen ellene, hogy a friss levegőn töltött minden perc valóban egészségünkre válhasson!

A Fővárosi Önkormányzat közleménye szerint Zöld Budapest néven lakossági tanácsadó irodát nyitottak, ahol tanácsadást nyújtanak a helyes fűtési technikákról, komposztálásról, és tájékoztatást adnak a levegőminőség javítását célzó hazai és uniós pályázatokról. Másrészt a lakástulajdonosok teljeskörű tanácsadást kaphatnak lakásuk energetikai felújításával kapcsolatban.

Legnépszerűbb cikkeink