Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kormányközeli hatóság dönthet a cigi áráról

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Vezetője az Orbán-adminisztráció egy kipróbált, megbízható embere, akinek a mandátuma 9 évre szól. 

Egy, a parlament előtt lévő törvényjavaslat értelmében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) helyett a jövőben az októberben felállított Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) fog dönteni a dohánygyártmányok kiskereskedelmi eladási áráról. A módosítást követően az árakat ők  teszik majd közzé – szúrta ki az mfor.

Az SZTFH elvileg a kormánytól független, de az élén az Orbán-adminisztráció egy kipróbált, megbízható embere, Bíró Marcell, akinek mandátuma 9 évre szól, csakúgy, mint a négy elnökhelyettesé. A szervezet létrehozása mögött sokan azt a kormányzati szándékot sejtik, hogy ha 2022-ben választási vereségbe futna bele a Fidesz, akkor is maradjon olyan terület az irányítása alatt, amellyel érdemben tudja befolyásolni az ország ügyeit.

Az SZTFH tevékenysége jelenleg átfogja a szerencsejátékipart, a bírósági végrehajtást, a felszámolásokat, a bányászati jogok kezelését, és már a dohányipart is.

Viszont nem csak a dohánygyártmányok árairól gondoskodhat innentől a hatóság, hanem konkrétan a teljes dohánypiac felügyeletéről. Viszont a javaslat nem csak erről szól. Egy másik pont új alapokra helyezi a hatósághoz befolyó dohánykoncessziós bevételek elszámolását. „A hatályos szabályozás szerint a beszedett koncessziós díjak nettó összegét a kincstár által – a koncessziós díjak központi kezelésű előirányzatként történő elszámolása céljából – vezetett fizetési számlára, a koncessziós díjat terhelő általános forgalmi adót pedig az állami adóhatóságnak utalják át, a tárgyhónapot követő hónap huszadik napjáig.”

A továbbiakban tehát nem költségvetési bevételként számolják el ezt a tételt, hanem tulajdonosi ügyletként.

Legnépszerűbb cikkeink