Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Magyarország

Angyalföld az Alkotmánybíróságra megy

Létrehozva:

Forrás: Google Maps

Alkotmányjogi panaszt nyújt be az Alkotmánybírósághoz Angyalföld önkormányzata a Népfürdő utca–Dagály utca–Jakab József utca–Bodor utca által határolt terület beépítése miatt.

A beruházó cég egyik tulajdonosa egy Vlagyimir Putyin-közeli orosz üzletember fia.

Az ingatlan egyik felére sportcsarnokot építene az Erdért Sportegyesület, míg a Népfürdő utcai részre az Idom Házépítő Kft. társasházat húzna fel – írja a Népszava, amely emlékeztet: a koncepciótervet a kerületi tervtanács túl nagynak, környezetéhez nem illeszkedőnek találta és nem támogatta. 

A hatályos jogszabályok szerint így a terv nem valósulhatott volna meg, csakhogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a projektet, így a kerület elutasítása már nem akadály. A rendelet indoklása szerint „a több mint 90 millió forint értékű projekt több mint 800 új munkahelyet teremt, de hatásában több mint ezer munkahely létrejöttét támogatja Pest megyében”.

A beruházó cég egyik tulajdonosa a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló orosz üzletember, Megdet Rahimkulov fia. A Rahmikulov család cégcsoportjáé az OTP Bank részvényeinek több mint hét százaléka.

A XIII. kerület szerint nem igazán világos, hogy mire alapozza a fentieket a jogalkotó. A lakás és szállodafunkciót magába foglaló épület ugyanis nem teremthet 800 új munkahelyet, az pedig végképp értelmezhetetlen, hogy a budapesti ingatlanfejlesztés miként befolyásolná a Pest megyei munkaerőpiacot. Ráadásul a kormányrendelet még a korábbinál is eltúlzottabb beépítést tesz lehetővé a parkolóhelyek területének és a kötelező zöldterület méretének csökkentésével. A XIII. kerület azért fordul az Alkotmánybírósághoz, mert a rendelet segítségével megvalósuló beruházás károsan befolyásolja a környék mikroklímáját, ezzel sérül a mindenkit megillető egészséges környezethez való alkotmányossági jog. Angyalföld képviselő testülete csütörtöki ülésén a kormánypárti tagokat leszámítva támogatta az előterjesztést.

Legnépszerűbb cikkeink