Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Jogtalanul vette fel a fizetését az alkotmánybíró?

Létrehozva:

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Nem összeegyeztethető, hogy valaki egyszerre legyen az Alkotmánybíróság tagja, és egy egyetem rektorhelyettese – leplezte le Czine Ágnes alkotmánybírót a Magyar Nemzet.

2019 októbere óta magyjából 67,5 millió forint megbízási díjat és jutalmat vett fel a Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettesi feladataiért Czine Ágnes alkotmánybíró, aki az Alkotmánybíróság tagjaként legfeljebb tudományos oktatótevékenységet folytathatna keresőfoglalkozásként – derül ki az adatigénylésből, amelyet a kormányközeli Magyar Nemzet küldött el Károli Gáspár Református Egyetemnek.

Czine Ágnest 2014 szeptemberében választotta meg az Alkotmánybíróság tagjává az Országgyűlés. A tisztség betöltéséről azonban egyértelműen kimondja az alkotmánybíróságról szóló törvény, hogy az alkotmánybírónak tudományos, oktatótevékenységen kívül nem lehet más keresőfoglalkozása.

Ráadásul a nemzeti felsőoktatási törvény elkülöníti a rektori és rektorhelyettesi tevékenységet az oktatói munkától, mivel azok vezetői tevékenységnek minősülnek. Ezt megerősíti az alkotmánybíróságról szóló törvényhez fűzött külön miniszteri rendelet is, amely alapján Czine Ágnes alkotmánybírói tevékenysége és a Károli Gáspár Református Egyetemen betöltött rektorhelyettesi feladatkörei összeférhetetlenek.

Az egyetemtől kikért kifizetési dokumentumokból kiderült, hogy Czine Ágnes 2019. október 1-je óta a Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettese, amely feladatért 2021. január 1-jéig megbízási díjakkal és jutalmakkal együtt összesen bruttó 67 522 133 forint díjazásban részesült. Az Alkotmánybíróság honlapján megtalálható vagyonnyilatkozatában Czine Ágnes feltüntette a rektorhelyettesi tevékenységet egyéb jövedelemként, amelyért a vagyonbevallás szerint havi bruttó 1467 900 forint díjazásban részesül.

A Magyar Nemzet munkatársa azzal a kérdéssel fordult a református egyetem rektorhelyetteséhez, hogy összeegyeztethetőnek tartja-e az alkotmánybírói és rektorhelyettesi tisztségeit, valamint szándékában áll-e lemondani valamelyik posztjáról, azonban lapzártáig nem kaptak választ.

PH

Legnépszerűbb cikkeink