Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Házkutatás Iványi Gábor egyházánál

Létrehozva:

Az Oltalom Karitatív Egyesület központja a józsefvárosi Dankó utca 9-ben. | Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Nem először próbálják behajtani az adótartozást, ami Iványi Gábor szerint azért halmozódott fel, mert a kormány milliárdokkal tartozik nekik.

Az Oltalom Karitatív Egyesült Dankó utcai központjában Iványiék szerint nagyjából 30 NAV-os jelent meg hétfő reggel házkutatási paranccsal.

„Ez egy demonstratív politikai akció” – mondta a hvg.hu élő közvetítésében Iványi Gábor, megerősítve, hogy hétfő reggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nagyjából harminc munkatársa jelent meg az Oltalom Karitatív Egyesület józsefvárosi, Dankó utcai központjában. Házkutatási paranccsal érkeztek, amit nem tudtak megmutatni, legalábbis az élő közvetítés közben hiába kérte Iványi Gábor.

Szerinte ez a régi történet új felvonása lehet: valóban van elmaradásuk a NAV felé, de mint sokszor elmondta, ezt nagyon szívesen kifizetnék, ha végre a magyar állami is kifizetné azt a több milliárd forintot nekik, ami a jog szerint jár.

A hvg.hu úgy tudja, Iványiék készek tárgyalni a NAV-osokkal, hamarosan leülnek egyeztetni.

A nemrég az egyesült ellenzék köztársaságielnök-jelöltjeként is felmerült Iványi Gábor által említett “régi történet” egy tetemes adótartozás, amit a szintén Iványi által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) karitatív intézményei halmoztak fel. Ez az intézményekben foglalkoztatottak bérének járulékterheiből és késedelmi büntetésből összejött 200 millió forint körüli felhalmozott tartozás.

A NAV nem először próbálja lefoglalásokkal, inkasszókkal behajtani a tartozást. Tavaly októberben fegyveres adóellenőrök jelentek meg náluk, azelőtt pár hónappal pedig egy szegedi iskolájukhoz szállt ki a NAV, de ott Iványi szerint nem tudtak lefoglalni semmit, mert a táblák, a padok, nem értékesíthetők.

Iványi a NAV-tartozással összefüggésben mindig felhívja a figyelmet arra, hogy a hátralékukat könnyedén ki tudnák fizetni, ha az állam is kifizetné feléjük a maga tartozását. A MET évről-évre egyre nehezebb helyzetbe kerül, miközben állami feladatokat is ellát, és intézményeiben főként szociálisan rászoruló családoknak nyújtanak segítséget, akár oktatásról, akár más ellátásról van szó. A NAV akcióját élőben lehetett követni a hvg.hu-n.

hvg.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink