Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Házkutatást tartottak három magyar minisztériumban is

Létrehozva:

Völner Pál | Fotó: MTI / Soós Lajos

Összehangolt akciókkal készült tavaly november 25-re a Központi Nyomozó Főügyészség, reggel nagyjából egy időben kezdtek házkutatást ugyanabban az ügyben három különböző helyszínen.

A Miniszterelnökségen, az Emberi Erőforrások Minisztériumában és az Innovációs és Technológiai Minisztériumban is iratokat kerestek azokról a pályázatokról, amelyekről Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára telefonon beszéltek egymással – írja az RTL az nyomozati anyagok alapján. A házkutatások idején Schadl György már hetek óta letartóztatásban volt, Völner Pált viszont még nem gyanúsították meg.

Az ügyészek a Miniszterelnökség Bihari János utcai épületébe értek oda először, itt van a Paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János hivatala. Az ügyészeket fél tíz előtt tíz perccel a minisztérium egyik dolgozója fogadta, és Schadl cégével, az Aqua Energy Solution Zrt.-vel kapcsolatos iratokat, illetve a csökkentett szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos pályázatokat kérték tőle. Hozzáteszik: a munkatársak majdnem tizenegyig keresték az iratokat, de végül semmit sem találtak.

Mint hozzáteszik, Völner Pál a lehallgatott beszélgetésekben arról is beszélt, hogy Steiner Attilánál, az ITM körfogásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkáránál is érdeklődött pályázati lehetőségekről a vízzel működő motorhoz. A cikk szerint az ügyészek az ő államtitkárságán is jártak, ahol a pályázati felhívások és a támogatott pályázatok listáját adta át nekik az államtitkár tanácsadója. Az RTL szerint az Emmi-be pedig azért mentek a nyomozó ügyészek aznap, mert Schadl György többször kért segítséget Völner Páltól egy oktatási központ engedélyei miatt is. Az ügyről több iratot is találtak, ezeket Maruzsa Zoltán államtitkár át is adta az ügyészeknek. 

A portál szerint a nyomozati iratokból nem derül ki egyértelműen, hogy a házkutatások során mennyit árultak el a nyomozók a folyamatban lévő ügyről a minisztériumok jelen lévő munkatársainak, mert egy része akkor még titkosított volt. Orbán Viktor a december közepén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta az RTL Híradó kérdésére, hogy december hetedikén, aznap, amikor az ügyészség kikérte a Völner mentelmi jogát, értesült először az eljárásról.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink