Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Egymillió menekültre készülnek a lengyelek

Létrehozva:

A Vöröskereszt lengyelországi furgonja | Fotó: Celestino Arce / NurPhoto via AFP

A felkészüléshez nemzetközi szervezetek segítségét is kérték.

A lengyel kormány arra készül, hogy szükség esetén akár egymilliós nagyságrendű menekült ellátását is biztosítsa, ha egy orosz–ukrán háború miatt az ukránok tömegesen érkeznének az országba.

A lengyel vezetés kész segíteni az érkezőket, nem csupán azért, mert a nemzetközi jog erre kötelezi Lengyelországot, hanem azért is, mert ez a viselkedés felel meg a „civilizált európai keresztény alapértékeknek”.

Ha háború lesz Ukrajnában, akkor fel kell készülni egy valódi menekülthullámra, miután a szomszéd ország lakói igyekeznek elmenekülni a pokoli körülmények közül, a háború atrocitásai és az életveszély elől – fejtegette a varsói kormány belügyminiszter-helyettese, Maciej Wasik egy tévéinterjúban.

Wasik megjegyezte, hogy a genfi konvenció kötelezi Lengyelországot a menekültekkel való kulturált bánásra és hozzátette, hogy a kormány nem fog elfutni az ezzel járó felelősség elől. Ezzel részben válaszolt több nemzetközi szervezetnek, köztük az ENSZ illetékes szervezetének és a Human Rights Watchnak, amelyek szerint a varsói vezetés nem teszi meg a menekültek érdekében azt, amit nemzetközi szerződésekben vállalt. Utalva az őszi esetre, amikor a lengyel hatóságok visszafordították a Fehéroroszország közvetítésével érkező közel-keleti bevándorlókat.

Lengyelországban jelenleg is igen jelentős ukrán közösség él, becslések szerint több mint egymillióan érkeztek elsősorban munkavállalási céllal.

A lengyel kormány sokszor jelezte a migrációval kapcsolatos EU-s vitákban, hogy az Ukrajnából érkezők fogadásával bőven kiveszi a részét az uniót érő bevándorlás kezeléséből, ám ezt nem tudta elfogadtatni. Részben azért, mert kevés ukrán folyamodik menekültstátuszért, többségük gazdasági bevándorló, akik nagyon hasznosak a lengyel vállalatoknak.

Donald Tusk, az ellenzék legnagyobb pártjának elnöke bírálta Mateusz Morawiecki miniszterelnököt azért, hogy részt vett az európai radikális jobboldali pártok vezetőinek madridi tanácskozásán, ahol Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is jelen volt, mondván jó kapcsolatokat ápolnak Moszkvával. Morawiecki azonban azzal reagált, jól érezte magát barátok között.

napi.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink