Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Iványi Gábor Márki-Zay Péter államfő-jelöltje

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap archív

Iványi Gábor vállalná Márki-Zay Péter felkérését, ám a hat ellenzéki párt négy héttel a szavazás előtt még mindig csak egyezkedik arról, hogy ki legyen a közös államfőjelölt Novák Katalinnal szemben. 

„Én nem vagyok abban a pozícióban, hogy a hatpárti konszenzus hiányában felkérjem. Csak érdeklődtem, hogy nyitott lenne-e egy ilyen felkérésre” – mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Telexnek, hozzátéve, a jelölésről a pártvezetők fognak dönteni. 

Márki-Zay a Telexnek megerősítette, hogy ő személy szerint támogatná a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökének indulását.
„Azt gondolom, hogy hívő keresztény emberként, lelkészként ő a jobboldaliak számára is elfogadható, a szociális érzékenysége, hajléktalanokért és más rászorulókért végzett munkája okán meg baloldalnak is nagyon szimpatikus ember” – fogalmazott a politikus.

Nem zárkózna el a felkéréstől Iványi Gábor, elvállalná a feladatot, ha felkérik a pártok. Ezt ő maga erősítette meg a Telexnek hétfő délután.
„Bármilyen furcsán is hangzik, nem vagyok egy könnyen beszélő ember. Ha azonban muszáj megszólalni, akkor kész vagyok beszélni” – fogalmazott a MET lelkésze.

Iványi hozzátette, ő jó szívvel támogatna bárki mást is, aki egyértelműen fogalmaz. Ha találnak egy olyan jelöltet, akit minden párt támogat, akkor – mint fogalmazott – „készségesen hátrébb lépek, mert nincs ambícióm.”

Az ellenzéki pártok döntésének várhatóan nem sok jelentősége lesz az eredmény szempontjából, hiszen a Fidesz–KDNP-nek megvan a kétharmada, hogy megválassza Novák Katalint.

Ugyanakkor azért nem született még döntés, mert a Jobbik nem támogatja Iványi jelölését. Jakab Péter a Spirit FM-en arról beszélt hétfő reggel, hogy még három személy van versenyben a jelöltségért. Ők egy nemzetközileg elismert magyar professzort szeretnének.

A Jobbik nélkül nehezen lenne meg Iványinak az induláshoz előírt negyven ajánlás, a hivatalos jelöléshez ugyanis 40 országgyűlési képviselő aláírása szükséges. A DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd parlamenti frakcióiban összesen 35 képviselő ül.

Telex / PH

Legnépszerűbb cikkeink