Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Iványi Gábor egyháza ki tudja fizetni az elmaradt béreket

Létrehozva:

Több mint 1,2 milliárd forintnyi felajánlást kapott Iványi Gábor egyháza, így kitudják fizetni az elmaradt béreket.

Megérkezett az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) számlájára a 2022-es adóévre vonatkozó egyházi 1 százalékos személyi jövedelemadó-felajánlás a bejegyzett egyházat megillető állami kiegészítéssel együtt: A73 418 adófizető mintegy 718 millió forintos támogatást adott a MET-nek, a felajánlók magas számának köszönhetően pedig további 516 milliós állami kiegészítéshez is jutottak – írja a 444.

Az Iványi Gáborékhoz befolyt összeg szó szerint életeket és munkahelyeket ment meg

„Hálásan köszönjük a 73418 adófizetőnek, hogy a 0444-es technikai számot választva 718 millió forintos támogatást adtak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek, és a felajánlók magas számának köszönhetően 516 milliós állami kiegészítéshez is jutottunk. A korábbi évhez képest közel 50%-kal nőtt a befolyó összeg nagysága. Ez a kiemelkedő hozzájárulás most szó szerint életeket és munkahelyeket ment meg, több ezer ember sorsára lesz pozitív hatással”.

Az 1,234 milliárd forint jelentős részét az elmaradt munkabérek pótlólagos rendezésére fordítják – írják közleményükben. A MET azt írja, hogy a bértartozások legkésőbb 2024. február 15-ig minden jogosulthoz megérkeznek, beleértve a januárban és februárban esedékes teljes összegű munkabért is. A fennmaradó támogatási összeget intézményeink fenntartására fordítják.  Az egyház azt írja, hogy ha az elmúlt félévben hozzájutottak volna a törvény szerint járó állami normatív támogatáshoz, ezt az összeget nem elmaradt bérekre, hanem fejlesztésekre, felújításokra, béremelésre, tartozásaink rendezésére, felzárkóztatásra költhetnék most.  „Hálásak vagyunk kollégáinknak, hogy ebben a rendkívül nehéz helyzetben is kitartottak, és kiváló munkájukkal lehetővé tették az intézményeink színvonalas működését, életben maradását. Az egyéni támogatások tették lehetővé, hogy eddig talpon maradhattunk. Rendkívül megtisztelő és megindító az állampolgárok kiállása, támogatása, ezt továbbra is színvonalas oktatási és szociális munkánkkal, a legelesettebbek elhivatott szolgálatával szeretnénk meghálálni” – közölték.

Ahogy arról a 168 óra is beszámolt nem tudja kifizetni a béreket az Iványi Gábor nevével fémjelzett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, miután „a kormány illetékes minisztere és államtitkárai utasítására a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) az elvégzett munkánk után járó alapnormatívát is drasztikusan csökkentette, majd teljes mértékig elkobozta”. Emiatt elakadtak a munkavállalók fizetésében, miközben háromezer mélyszegénységből érkező gyerek oktatását és ellátását, illetve több száz hajléktalan, kórház és idősotthon ellátását kell megoldaniuk.

(Kiemelt képünk: Iványi Gábor és Donáth Anna a Dankó utcában az Iványi Gábor melletti szolidaritási tüntetésen 2022. február 21-én, Budapesten. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Legnépszerűbb cikkeink