Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Perre mennek a tűzoltók a túlórapénzek miatt

Létrehozva:

Több száz tűzoltó készül perre a szerintük elmaradt túlórapénzekért.

Évekig tartó pereskedésre készülnek a tűzoltók, így próbálják ugyanis érvényesíteni a kárigényüket az általuk diszkriminatívnak tartott munkaidő-beosztásuk miatt, vagyis a ki nem fizetett túlórapénzek miatt – írja a 24.hu. A tűzoltók többet dolgoznak másoknál, és kevesebb fizetést kapnak érte – ezért mennek perre.

A tűzoltók fejenként 5 millió forintot várnak a pertől

„Az ügy lényege, hogy a tűzoltók többsége ma heti negyvennyolc órát dolgozik, holott Magyarországon a maximális társadalombiztosítási bejelentési idő heti negyven órának felel meg. A kollégák gyakorlatilag negyven órára vannak bejelentve, viszont negyvennyolcat dolgoznak, és ez a nyolc óra különbözet sehol nem jelenik meg: sem túlórában, sem egyéb más kedvezmény formájában” – mondta a 24.hu kérdésére Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Mindez egyúttal az is jelenti, hogy a tűzoltók lényegesen több munkáért kevesebb kompenzációban részesülnek, mint a hasonló bérekre bejelentett, normál hivatali időben dolgozó munkavállalók.

Az alapprobléma az, hogy a tűzoltóknak a gyakorlatban eleve heti negyvennyolc órás a munkahete, a túlmunkát a gyakorlatban pedig csak e felett fizetik ki. A szakszervezet úgy számol, hogy heti negyven óra 168–172 munkaórát jelent egy hónapra vetítve, nekik erre jön még rá heti 8 óra, amit ők túlmunkaként értelmeznek. Az általuk számolt havi 208 munkaóra a keretükön felül kalkulált további 20 óra túlmunkával összesen havi 228 óra munkát jelent. Ezért átlagosan havi bruttó 456 ezer forintot kapnak, míg ugyanazzal az alapbérrel, negyvenórás munkahéttel és a túlórákkal együtt szintén havi 228 órával számolva egy más szektorban dolgozó munkavállaló bruttó 614 ezer forintot kapna.

Arra a kérdésre, hogy mindez átlagosan konkrétan mekkora pénzkiesést jelent egy-egy tűzoltónak, Salamon Lászó azt mondta: ez függ az egyéni bérektől, de összességében átlagosan személyenként 5 millió forintos kárigényről lehet szó az elmúlt három évre vetítve.

A Belügy szerint rendben van a jelenlegi munkarend

Évek óta kérik a Belügyminisztériumot, hogy állapítsa meg a 48 órás heti munkakeretükből mennyi az alapmunka és mennyi a túlóra. Hosszú, nyolc-tíz éves perre készülnek, amelynek a végén vélhetően nemzetközi bíróság dönt majd az ügyben, de úgy számolnak, hogy akkor visszamenőleg is megkapják majd jogos járandóságukat a tűzoltók. A Belügy szerint rendben van a jelenlegi munkarend.

A jelenlegi munkarend megfelel a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló 2003/88/EK irányelv rendelkezéseinek – közölte a belügy a Népszavával. A tárca szerint a munkaidőkereten belüli túlmunka nem értelmezhető, a kifizetésre a jelenlegi jogszabályi keretek között nincs lehetőség, az az általános munkajogi szabályokkal is ellentétes lenne.

A tűzoltókat képviselő szakszervezet szerint legalább 1500 hadra fogható szakember hiányzik az állományból, és évek óta csökken az új belépők száma is.

 (Képünk illusztráció / Fotó: Hermann Kollinger/Pixabay)

Legnépszerűbb cikkeink