Connect with us

Magyarország

Megkezdődött a kirúgott tanárok pere

Létrehozva:

Kapin Lillát az Eötvös József Gimnázium tanárát és Törökné Pethő Erzsébetet, a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárát is rendkívüli hatállyal mentette fel a tankerület. Pereltek.

Hétfőn reggel, a Fővárosi Törvényszéken elkezdődött két, 2022. november 30-án, polgári engedetlenség miatt azonnali hatállyal elbocsátott tanár, Kapin Lilla és Törökné Pethő Erzsébet a Belső-Pesti Tankerület ellen. Kapint az Eötvös József Gimnáziuból 9 év után, míg Törökné Pethő Erzsébetet pedig a Vörösmarty Mihály gimnáziumból küldték el. A pert percről-percre követő 444.hu szerint a hivatalos indoklásban az állt, mindkettőjüknek 17 órája maradt el engedetlenség miatt.

A per helyszínére már megérkezett Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerület vezetője is, aki az elbocsátásokat aláírt, és akiről később kiderült, szakdolgozata egy részét is plagizálta.

A két felperes tanárt képviselő Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) munkatársa, Sziklai Tamás a 444.hu-nak elmondta, a bírónő neki jelezte, mindenkit szóban szeretne meghallgatni a tárgyalás során.

Az épület előtt az elküldött tanárokkal szolidáris Tanítanék mozgalom aktivistái demonstráltak is, a magukkal hozott molinón az áll, „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”. A tárgyalásra érkező, két kirúgott tanárt pedig vastapssal köszöntötték.

(Kiemelt kép: illusztráció. Pedagógusjelöltek tüntettek a pedagógusokért az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt, Budapesten, 2022. március 16-án. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

Legnépszerűbb cikkeink