Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Pert indít a DK a kegyelmi-ügy iratainak nyilvánosságra hozásáért

Létrehozva:

A DK szeretné kideríteni, hogy ki indította el K. Endre kegyelmi kérelmét és ki érte el, hogy azt aláírja Novák Katalin és Varga Judit is.

A Demokratikus Koalíció (DK) közérdekű adatigénylést nyújt be és perel, hogy adják ki a pedofilüggyel kapcsolatos összes iratot – hangzott el a Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatóján, melyet Kálmán Olga tartott csütörtökön.

„Az egész országot megrázta a bő egy hete kirobbant pedofilügy, amelybe Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is belebukott” – mondta a DK parlamenti képviselője. Hozzátette: hiába történtek meg azonban a lemondások, még mindig több a megválaszolatlan kérdés, mint a válasz a kegyelmi döntéssel kapcsolatban.

Kálmán Olga hangsúlyozta: az országnak joga van tudni, hogyan engedhették szabadon a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűnsegédjét. „Ki kérte a kegyelmet? Ki nyomta át Novák Katalinon és Varga Juditon?

Ki mozgatja a szálakat a pedofilok védangyalaként a háttérben, akinek Novák Katalin és Varga Judit beáldozása sem volt drága egy pedofilsegítő szabadságáért? Talán egy magasrangú kormánytag, esetleg maga Orbán Viktor használja pedofilmentésre a közhatalmat?”

– tette fel a kérdést.

A párt frakcióvezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: „Gondoskodunk róla, hogy ne maradjon ennyiben az ügy, és fény derüljön a teljes igazságra, valamint minden érintett személyére.”

Magyar Péter, a NER-t belülről is jól ismerő jogász a Partizánnak adott vasárnap esti interjújában azt mondta, „vannak vállalható kormányzati szereplők, miközben vannak mások a háttérben, akik sosem vállalják a nyilvánosságot, és ők, valamint a mögöttük álló körök kavarnak folyton. Ők nem elszámoltathatók, míg mások vállalják a nyilvánosságot, és csak ők elszámoltathatók”.

Hozzátette azt is, hogy a Fidesz egy hatalmas politikai gépezet, és a fideszesek nagy többsége becsületes ember, aki a hazáját akarja szolgálni, de vannak olyanok is, akiknek nem ez a fontos. A kegyelmi ügyre vonatkozóan Magyar se tudta megmondani, hogy ki hibázott. Hogy kinek a lobbijára, milyen információ alapján, milyen aktát terjesztettek elő, nem derült ki számára, de szerinte ez kezelhető ügy lehetett volna, „az első pillanatban ki lehetett volna állni”. Úgy tudja több forrásból, hogy Varga Judit nem támogatta a kegyelmi kérvényt, de erről nem beszéltek. „Hogy végül miért írta mégis alá, ez egy jó kérdés” – tette hozzá.

Kedden Balog Zoltán püspök beismerte, hogy a köztársasági elnök tanácsadójaként azt javasolta tavaly, hogy kapjon kegyelmet a pedofil bűnsegédként elítélt K. Endre. A Református Egyház Youtube csatornájára feltöltött videón a volt miniszter azt mondta, bocsánatot kér ezért. Lemondani azonban nem volt hajlandó.

(Kiemelt kép: Facebook / Demokratikus Koalíció)

Legnépszerűbb cikkeink