Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Egyetlen képviselőt sem tud indítani a DK Gyulán

Létrehozva:

Eldőlt: június 9-i önkormányzati választáson Békés megye második legnagyobb városában, Gyulán a DK-nek egyetlen képviselőjelöltje sem lesz.

Emellett polgármesterjelöltje sem lesz a DK-nak, de az nem meglepő annak fényében, hogy polgármesterjelölt-jelöltjük sem volt. A tíz egyéni választókerületből kilencben viszont próbáltak képviselőjelöltet állítani, de sehol nem jártak sikerrel: a Választás.hu adatai szerint mind a kilenc nyilvántartásba vételét elutasították – írja a 444.

A városban így egyetlen baloldali képviselőjelölt lesz, a tizedikben egy MSZP-s indulót nyilvántartásba vettek.

A párt egyik helyi tagja, Leel-Őssy Gábor, aki 2010-ben civil, 2019-ben DK-s polgármesterjelölt, majd 2022-ben az ellenzéki összefogás parlamenti képviselőjelöltje volt Gyulán, a Facebookon osztotta meg az egyik nyilvántartásba vételt visszautasító határozatot. Ebből kiderül, hogy

a DK-s indulónak egyfelől nem sikerült összeszednie a kellő mennyiségű ajánlást – a választásra jogosult 1 százalékának, azaz a választókerület nagyságától függően 20-27 embernek a támogatását kellett volna megszerezni –, másfelől nem adta le a külföldi támogatás felhasználásáról szóló nyilatkozatot.

A politikus szerint a város egyetlen körzetében sem sikerült a DK-soknak elegendő ajánlást szerezniük. Ez azt jelenti, hogy a DK-nak mint az ellenzék úgynevezett legerősebb erejének nem volt az ő számításai szerint 218, a mi számításunk szerint 216 támogatója.

A lap hozzáteszi: a DK egyébként 2010 őszén épp Gyulán bontott zászlót.

Ennek hátterében a párt megyei és városi vezetése közötti belső harcok is állhatnak, erről Leel-Őssy már áprilisban is posztolt. Az akkori írásából kiderült, hogy a párt megyei vezetője a gyulai képviselői helyekre más településeken élőket próbált indítani – a küldetés kudarca tulajdonképpen már ekkor borítékolható volt.

(Kiemelt kép: 10 éves a Demokratikus Koalíció, Fotó: Merész Márton/168)

Legnépszerűbb cikkeink