Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gyurcsány: aki kilép az ellenzéki együttműködésből, az az ellenfelünk

Létrehozva:

Az ellenzék együttműködésre van ítélve – hangsúlyozta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Egerben egy lakossági fórumon úgy fogalmazott, „aki ebből kilép vagy ezt veszélyezteti, az az ellenfelünk: aki nincs ellenük, az velük van”.

Magyarországnak el kell döntenie, hová tartozik, a Demokratikus Koalíció azokat képviseli, akik úgy gondolják, az országnak az európai együttműködés részének kell lennie – jelentette ki a pártelnök. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: Magyarország a történelem folyamán általában nem tévútra tévedt, hanem tévútra vezették, és most is ez történik. „Ez a kormány nem cselekszik: Orbán állandóan háborúzni akar, miközben az emberek hétköznapi életében fontos dolgokról nem beszél” – mondta a DK elnöke, aki szerint ezzel szemben ők szeretnének nyugodt világban élni, és arról diskurálni, hogyan lesz könnyebb az élet Magyarországon és hogyan viszik többre a gyerekek. Ez éles konfliktus, melynek egyik legvilágosabb álláspontját ellenzéki oldalon a DK képviseli – közölte.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország a „nyugatos világhoz” tartozik, és a DK arra kapott felhatalmazást szavazóitól, hogy egy normális, egyszerű európai életet alakítson ki. Jelezte: ehhez jobb oktatást és egészségügyet, egymásra jobban vigyázó szociális gondoskodást és erősebb településeket hoznának létre. Ám meggyőződésük szerint miközben egy kormánynak feladata vigyázni a társadalomra, nincs dolga azzal, a családok hogyan rendezzék be az életüket.

Előadásában Gyurcsány Ferenc az elmúlt egy év egyik legnagyobb közös drámájának nevezte azt, hogy az emberek körülbelül egyhavi jövedelme a semmibe veszett. A kormányfő ezt a háború számlájára írja, holott miatta szegényedik az ország, mert ő rosszul vezeti – mondta.

A pedagógusok jogállását szabályozó törvénytervezetről szólva azt mondta: a DK azért küzd, a települések kapják vissza a jogot, hogy legyenek saját iskoláik és eldönthessék, ott milyen szellemiségű oktatást akarnak. Leszögezte: ahhoz, hogy a magyar gyerekek versenyképesek lehessenek Európában és a világban, nyitottan és személyre szabottan kell nevelni őket, ehhez pedig a pedagógusokat a státusztörvény tervezetével szemben nem szabályozni, hanem támogatni, segíteni kell.

Gyurcsány Ferenc szerint annak, hogy még mindig a jelenlegi kabinet irányítja az országot az az oka, hogy „elképesztő nehéz egy olyan hatalommal szemben küzdeni, amely a tisztességes politikai verseny játékszabályait minden nap megszegi”. Orbán és társai elfoglalták és szétszedik a demokratikus nyilvánosságot – mondta.

Kijelentette: a Fidesz világával, szemléletével szemben állóknak kötelességük együttműködve fenntartani annak a reményét, hogy lehet más Magyarországot építeni. Nincs egyéb választás, mint a jelenlegi hatalom vagy egy európai, polgári, demokratikus Magyarország – mondta, hangsúlyozva: ezért az ellenzék együttműködésre van ítélve.

„Aki ebből kilép vagy ezt veszélyezteti, az az ellenfelünk: aki nincs ellenük, az velük van”

– fogalmazott.

Kérdésre válaszolva saját politikai szerepvállalására vonatkozóan azt mondta: sok 10 milliárd forintot öltek bele abba, hogy az ország nagyobb része azt higgye: „Gyurcsány lánykori neve maga az ördög”. Olyat kell vezetőnek jelölni, aki esélyes, márpedig Dobrev Klára „nem miattam, hanem ennek ellenére” a legesélyesebb – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

(Kiemelt képünkön: A Demokratikus Koalíció 15. születésnapja alkalmából Gyurcsány Ferenc beszédet mondott a Kongersszusi Központban. 2021. október 22. Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink