Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Meghalt Török Ádám

Létrehozva:

Elhunyt Török Ádám énekes, fuvolista és dalszerző.

75 éves korában, álmában érte a halál Török Ádámot. A Mini együttes frontemberének a halálhírét a fia, Török Dániel jelentette be a közösségi oldalán. A család a Borsnak is megerősítette a szomorú hírt.

A fuvolás-zenész 2022-ben súlyos egészségügyi problémával küzdött, ugyanis sztrókot kapott. Fél évvel később azonban már jobban érezte magát, és a jubileumi nagykoncertjére készült. Török Ádám néhány hónappal ezelőtt még a Borsnak mesélt a fiatalkoráról.

„Hetvennégy évesen az ember óhatatlanul is átgondolja az életét. Nos, bevallom jó lenne megint harminc alatti fiatalembernek lenni. Akkoriban a napi három csaj korszakomat éltem, de mentségemre szóljon harminc után, a fiam születését követően megkomolyodtam és lenyugodtam. Ennek ellenére, állítólag én vagyok a rekorder, már ami a hódítások számát illeti. Akkoriban szó szerint tapadtak rám a csajok”

– mesélte a zenész.

A Máté Péter-díjas, Fonogram-életműdíjas énekes, fuvolista, dalszerző januárban ünnepelte 75. születésnapját, május 8-án az Erkel Színházban adott volna születésnapi koncertet.

Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. Először magánúton tanult fuvolázni, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessztanszak előkészítőjét végezte el. 1965-ben kezdett el zenélni egy gimnáziumi zenekarban.

1968-ban a Dogs együttes énekese lett, majd még ugyanebben az évben megalapította a Mini együttest. 1972-ben az első tabáni bulin az LGT-vel és a Syriussal léptek fel. Tagcserék után a Mini stílusa a dzsesszrock irányába mozdult el.

A Mini 1976 és 1978 között a Budai Ifjúsági Parkban a híres „rockkeddeken” a P. Mobillal öt-hatezres közönség előtt zenélt, emellett a Tabán és a Bem rockpart főszereplőiként hosszú éveken át játszottak kiemelkedő szerepet a magyar rockszíntéren. Az akkori pártállami hanglemezgyári vezetés jó ideig megakadályozta a Mini első nagylemezének megjelenését, az első anyag Vissza a városba címmel végül 1978-ban került a boltokba – írja az MTI.

1983 novemberétől szünetelt a Mini. Török Ádám előbb megalapította a Mini RC-t (Robot Company), majd a Tátrai Török Tandemet. Az 1987-1990 közötti időszak Török Ádám szólókorszaka volt, turnézott az Egyesült Államokban, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1991-ben Závodi Jánossal közösen megalapította a RABB-ot (Rhythm and Blues Branch). 1998 februárjában Török Ádám újraélesztette a Minit. 2017-ben Mini Acoustic World nevű formációjával készített koncertlemeze jelent meg Bartók On Rock címmel. 2018-ban először adták ki CD-n a Mini együttes első albumát, és az azt sorban követő három anyagot a zenekar „ezüst korszakából”.

Török Ádám 2017-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést, 2019-ben a Máté Péter-díjat, 2021-ben Fonogram-életműdíjjal tüntették ki.

(Kiemelt kép: DFP – Schumy Csaba)

Legnépszerűbb cikkeink