Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hét éve várják a szentesi diákok, hogy visszakapják az iskolájukat

Létrehozva:

A speciális nevelési igényű gyerekek szentesi iskolája 2015-ben gyulladt ki és azóta várják, hogy történjen valami. Most kiderült, hogy 200 millió forintra lenne szükség, hogy visszakapják az épületet, pénz viszont nincs.

Hét éve várják a speciális nevelésű igényű szentesi diákok, hogy vissza kapják iskolájukat. Most kiderült, hogy ehhez 200 millió forintra lenne szükség, ami nincs – írja a Népszava.

A lángok 2015. augusztus 28-án csaptak fel a Deák Ferenc utcai épületben, amelynek egyik szárnyában az iskola, a másikban pedig egy gyermekotthon működött. Az otthonból más intézménybe költöztették a lakókat, az iskolának pedig a helyi önkormányzat ajánlott fel ideiglenes helyet, egy üresen álló óvodát.

Közel száz, tanulásban akadályozott diákkal foglalkoznak egy, már hét éve egy olyan épületben, ahol nem megfelelőek az adottságok. „Nincs akadálymentesítés, szűkek a folyosók, kevés a mosdó” – nyilatkozta Agócs Lászlóné Szentes civil önkormányzati képviselője a lapnak.

Nem sokkal később megállapították, hogy a leégett iskolaépület menthetetlen, de a kiürített otthon felújítható. Mivel az otthon lakóit végleg más helyre költöztették, mindenki abban bízott, hogy gyors felújítás után oda költözhet vissza a Rigó iskola.

A lap megkereste az ügyben a Belügyminisztériumot és az illetékes Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központot is. A válaszokból kiderült, hogy ma pont ugyanaz a terv, mint hét évvel ezelőtt, vagyis felújítanák a menthető épületrészt és oda költöztetnék vissza az iskolát.

A tankerület szerint azonban az ingatlan működési engedélyének megszerzéséhez, és ahhoz, hogy az épület megfelelő legyen a sajátos nevelési igényű gyermekek számára, mintegy 200 millió forintra lenne szükség. Ez az összeg azonban nem áll automatikusan rendelkezése, mert a tankerületnek pályáznia kellett rá.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pesti Hírlap archív)

Legnépszerűbb cikkeink