Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd

Létrehozva:

Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három párt – jelentette be Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes csütörtök délben – írja a Telex.

Dobrev arról beszélt a csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy a három párt hosszabb távon is együtt fog működni a kormányváltás érdekében, a 2026-os országgyűlési választáson is közös jelöltekkel és programmal indulnak.

„Örülnék, ha most még többen állhatnánk itt” – fogalmazott Karácsony, de elfogadja a Momentum döntését, hogy az önkormányzati választáson külön fővárosi listán indulnak.

A Telex információi szerint a közös EP-lista első négy helyet a DK kapta, az ötödik mandátum az MSZP-é lehet, a hatodik a DK-é, és csak a hetedik helyen szerepel majd a Párbeszéd jelöltje.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk: a Magyar Nemzet információi szerint a DK, az MSZP és Párbeszéd megegyeztek, hogy Budapesten és az európai parlamenti választásokon is közös listán indulnak idén júniusban. A közös főpolgármester-jelöltjük Karácsony Gergely.

A lap úgy tudja, hogy ez a megegyezés érvényes 2026-ra, az országgyűlési választásokra is.

Közös miniszterelnök-jelöltjük Dobrev Klára lesz, és nem tartanak előválasztásokat.

Karácsony Gergely főpolgármester múlt hónap elején tárgyalásra hívta a Párbeszéd, a DK, az MSZP, a Momentum és az LMP vezetőit egy lehetséges választási együttműködésről, melyen a közös fővárosi ellenzéki listát szorgalmazta. A DK, az MSZP és a Momentum egyetértett abban, hogy Karácsony Gergely legyen a főpolgármester, az LMP viszont tartózkodott ettől. Mint azóta kiderült, a saját listával induló Vitézy Dávidot támogatják.

Momentum: Karácsony Gergely igen, közös lista nem

Donáth Anna, a Momentum elnöke Karácsony ötletéről, a közös listáról akkor úgy nyilatkozott:

„Az a vonat már elment”

Donáth szerint ez nem a Momentum miatt történt meg elsősorban, hanem azért, mert az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is egyértelművé tette, hogy ők nem akarnak ilyet. A Momentum inkább abba az irányba szeretne elmozdulni, hogy legyen egy baloldali-szociáldemokrata, valamint egy liberális-zöld lista Budapesten. Előbbi alatt az MSZP és a Demokratikus Koalíció összefogását érti, utóbbin pedig a Párbeszédét és a Momentumét. A DK, az MSZP és a Párbeszéd megegyezése, amelynek értelmében felosztották egymás között a főpolgármester-jelölti és a miniszterelnök-jelölti pozíciót egyben azt is jelenti, hogy

a Momentum egyedül maradt.

Ez is érdekelheti: Vitézy Dávid: Indulok!

(Kiemelt kép: Dobrev Klára kampányrendezvényén az ellenzéki előválasztás második fordulójában Szegeden, 2021. október 15-én. Fotó: Karancsi Rudolf)

Legnépszerűbb cikkeink