Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lépett az MSZP a közvetlen elnökválasztás érdekében

Létrehozva:

Az MSZP benyújtotta az Alaptörvény-módosítást a közvetlen elnökválasztás érdekében, mert összegyűltek az aláírások.

A Magyar Szocialista Párt benyújtotta javaslatát az alaptörvény módosítására a közvetlen elnökválasztás érdekében – közölte Tóth Bertalan a párt frakcióvezetője. Tóth Bertalan közleményében azt írja, hogy összegyűlt a szükséges 40 országgyűlési képviselői aláírás. A fració vezető szerint az MSZP 1989 óta javasolja a közvetlen köztársaságielnök-választást.

A közvetlen elnökválasztás mellett, az MSZP javaslatot tett egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítására is

„Már a Parlament előtt van alaptörvény-módosítási javaslatunk a közvetlen elnökválasztás érdekében, valamint kezdeményezésünk parlamenti vizsgálóbizottság felállításához az elnöki kegyelem miniszteri előkészítésének és ellenjegyzési gyakorlatának felülvizsgálata ügyében”– írja Tóth Bertalan Facebook oldalán. A politikus kiemeli, hogy a köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell kifejeznie, és őrködnie kell az államszervezet demokratikus működése felett. Tóth úgy fogalmaz: A köztársasági elnök nem lehet kizárólag a kormány akaratát végrehajtó pártkatona! A jogállamiság helyreállításának fontos eleme, hogy a köztársasági elnök független legyen a végrehajtó hatalomtól. A közvetlen köztársaságielnök-választásról szóló alaptörvény-módosítási javaslat itt olvasható.

Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezte, a kegyelmi botrány feltárása mellett az elnöki kegyelem miniszteri előkészítésének és ellenjegyzési gyakorlatának felülvizsgálata céljából, mely javaslatot közösen nyújtottak be az ellenzéki pártokkal. A politikus azzal zárja közleményét, hogy : Felvetendő továbbá Orbán Viktor felelőssége, hiszen annak idején ő helyezte pozíciójába mind Novák Katalint, mind Varga Juditot!

A közvetlen elnökválasztás mellett demonstrálnak majd Budapesten március 15-én

„A fővárosi önkormányzat, a szövetséges civil szervezetekkel együtt március 15-én közös rendezvényre hív mindenkit, akiknek fontos a köztársaság ügye. Ez egyúttal a köztársasági koalíció rendezvénye is. Biztos vagyok benne, hogy politikusként sem egyedül állok majd a színpadon”– mondta Karácsony Gergely a Népszavának.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzéki pártok egymást túllicitálva követelik a közvetlen köztársasági elnök választást és hogy érdemes- e ebbe beleállni, Karácsony azt felelete: „Nagyon helyesnek tartom, hogy az ellenzéki pártok kiállnak a közvetlen köztársasági elnök-választásért. Az üzenet világos: a hatalom emberei helyett az emberek hatalmát kell képviselni. Európában nagyon sok helyen választanak hasonlóan korlátozott jogkörökkel bíró köztársasági elnököt. De ez itt és most nem alkotmányjogi kérdés. Nem a birtokolt jogkörök jelentik a lényeget, hanem a köztársasági elnök által megtestesített erkölcsi erő. Egy olyan országban, ahol csak a hatalom és a pénzszerzés számít, ott a köztársasági elnök csak akkor képezhet ellensúlyt, ha a nép közvetlenül választja meg.”

(Kiemelt képünkön: Tóth Bertalan, az MSZP francióvezetője. Fotó: Tóth Bertalan Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink